Ако можехте да си изберете суперсила, каква щеше да бъде тя? Левитация, свръхиздръжливост, безкрайна памет? Може би някои ще се разочароват, но реално повечето хора на планетата не притежават мечтания „мутирал ген“, който да им даде способности, отличаващи ги от останалите. Колко сме високи, какъв е цветът на косата и очите ни, дори предразполагането към отделни болести – всичко това е кодирано в гените ни. Днешната наука доказва, че всички жители на Земята са 99.9% идентични в генетично отношение, но… все пак остава малката вероятност от 0.1% да бъдете по-различни. А това е минимум един цял Легион – от супер хора!

Огнени ръце

Китаецът Жао Тин Жое е роден през 1934 г. и е известен с лечителските си способности. Наричат го още „Скъпоценният камък на нацията“. Това, което го прави обаче още по-уникален и го приближава до супергероите и мутантите от X-Men, е способността му да генерира нечовешка топлина с ръцете си – от над 94 градуса по Целзий! Това ще рече, че той почти може да накара водата да кипи! Майсторът по бойни изкуства и тай чи е изследван през годините от различни научни екипи, които не могат да обяснят способностите му - например да превръща топка водниста кал в сух прах за няколко секунди. Резултатите от тестовете винаги са потвърждавани, макар и да не липсват скептици, които го обвиняват в шарлатанство.

Супер зрение

Наташа Демкина е рускиня с невероятно зрение, което по неизвестен засега за учените механизъм ѝ помага да вижда буквално през кожата и костите на хората. „Рентгеновото зрение“ ѝ помага с един поглед към човека да успява да разкаже какво се случва в тялото му – включително нарушения в обмяната, тумори и различни болести. Способността ѝ се появила внезапно в един обичаен ден у дома. Докато говорела с майка си, Наташа установила, че може да вижда директно в тялото ѝ.
Вероника Зайдер пък е жената с най-остро зрение в света. Тя може да различи познато човешко лице от разстояние 1.6 километра! Може и да препише 10 нормални печатни страници текст върху пощенска марка и, разбира се – вижда 10 пъти повече цветове от нормалните хора.

Мощта на Hulk

Луи Сир е вероятно най-силният човек, раждан досега на Земята, нещо като истински Хълк. Живял е само 49 години (1863-1912 г.) във френската част на Канада. На негово име са записани невероятни рекорди, като повдигане на тежест от 227 кг само с един пръст или вдигане с гръб (backlifting) на платформа с 18 човека, тежаща ужасяващите 1967 кг! Още едно негово невероятно постижение е задържането на 4 коня (по два за всяка ръка), препускащи в противоположни посоки. Това натоварване е достатъчно да разкъса ръцете на нормален човек. Един от най-силните хора днес е Крис Морган. Той може да вдигне цял автомобил – Форд Фиеста, тежащ почти 1 тон, яде по 5000 калории на ден, тренира всеки ден по 5 часа, а… когато се е родил, е тежал само 2.4 кг.

Нощно виждане по рождение

Нонг Шихуа е роден със сини очи китаец. Но това не е най-голямата му особеност. Неговите очи могат да виждат в пълен мрак – факт, който многократно учените се опитват да разберат и да обяснят, че това е невъзможно за човешкото зрение. Само че в стотиците тестове, на които е подложен, той успешно успява да решава вярно, написани на лист задачи да подрежда карти и знаци. Китаецът вижда трудно на дневна светлина, която го дразни, а осветени на тъмно, очите му проблясват в зелено – точно като при котките.

Хората риби

Номадите от племето бажау, обитаващи Филипините, Малайзия и Индонезия, са привикнали дотолкова да живеят във водна среда и да ловят храната си във водата, че можем да ги наречем „роднините на Аквамен“. Те с лекота се гмуркат на 20-30 метра дълбочина, разхождат се спокойно по океанското дъно и ловят риба с харпун по над 5 минути, без да се задъхват. На такава дълбочина налягането на водата е 3 пъти по-голямо от атмосферното и притиска дробовете много сериозно, но това очевидно не им пречи.

Друг „Аквамен“ е новозеландецът Дейв Мълинс, който може да плува под вода на разстояние 244 метра с едно поемане на въздух, като ги изминава за 4 минути и 2 секунди. Освен това той се гмурка далеч по-надълбоко от номадите – на цели 108 метра дълбочина, без никакво оборудване.

Electro-man

Радж Мохан е индиец, който има невероятна електропроводимост на тялото. Тя му позволява да влиза в ролята на проводник на електрически ток. Смъртоносното протичане на електричество през тялото за хората при него не предизвиква проблеми и той демонстрира това в най-различни трикове, като например запалване на електрическа крушка, хващайки две жици с 220 волта напрежение. Когато бил дете, загубил майка си и опитал да се смоубие от мъка, хващайки оголените жици, но тогава разбрал, че токът не му влияе по традиционния начин. Тялото му се оказва 10 пъти по-устойчиво на електричество от нормалния човек, затова той дори може да готви храната си, държейки стоманен тиган, загряван от електричеството, минаващо през тялото му. Той не е единственият такъв човек – друг известен „електромен“ е сърбинът Славиша Пайкич.

Неуморимият

Ултра маратонецът Дийн Карназас е доказателство, че човешката издръжливост може да достигне невероятни граници. През 2005 година той пробягва разстояние от 560 километра за 80 часа и 44 минути, без да спира, сменя обувките си, яде и дори да спи! Всъщност той признава, че докато е тичал, на няколко пъти е заспивал, но се разбуждал веднага, осъзнавайки, че още тича. Издръжливостта на тялото му се дължи на факта, че умората при него не работи по същия начин като при нормалните хора. И вместо да се изморява, той просто започва да чувства сънливост.

Леденият човек

Вим Хоф издържа на студ вероятно повече от всеки човек на Земята. Той демонстрира това в леден маратон по гащета в Арктика – тича 200 километра при температура -20 градуса. Можел е да тича още, но лекарите прекратяват постижението, притеснявайки се, че пръстите му няма да оцелеят (въпреки че нямало никакви проблеми с тях). Хоф е изкачил Килиманджаро за 2 дни, отново гол, само по гащета, а след това прави опит да стори това и с Еверест. Датчанинът може да плува в ледените води редом до айсбергите – там, където хората загиват за минути, а способностите му според него се дължат на силата на съзнанието.

Супер интелектуалците

Даниел Тамет е савант с рядка форма на аутизъм. Но това не му пречи да е световноизвестен писател, да владее 10 езика и най-вече – да смята огромни числа мигновено. Неговата способност да вижда числата като форми и цветове му помага да решава квадратни корени на стотици десетични степени за част от секундата или да изброи числото пи с точност до 22 514 знака само за 5 часа. Всъщност рекордът за рецитиране на това число се държи от китаеца Чао Лу, който за 24 часа успява да рецитира 67890 цифри от него, без нито една грешка (по една цифра на всяка 1.2 секунди без прекъсване). Рамон Кампайо пък запомня цифрови редици и може да наизусти 46 бинарни числа за една секунда. Друг известен савант е Ким Пийк, прототипът на героя от „Рейнман“, който можел да чете две книги едновременно – по една с всяко око, запаметявайки 98% от съдържанието им.

Полиглотите

Това явление не е чак толкова странно – все пак има хиляди хора, знаещи по няколко езика. Но болшинството знаят 3, 5 до 10. Бившият главен редактор на The Times Харолд Уилямс обаче бие рекордите на всички лингвисти. Новозеландският журналист, живял в периода 1876-1928 година, вероятно е нямал проблеми да пътува из цял свят, говорейки над 58 езика! Всички от тях са доказани, като той дори владеел различни диалекти. Освен английски той знаел староирландски и всички езици от тогавашната „австрийска империя“ – унгарски, чешки, албански, сръбски, румънски, както и екзотичните – шведски, баски, турски, мандарин, японски, тагалог, коптски, египетски и др.

Самураят

Да срежеш куршум с меча си вероятно не е само комиксово постижение. Това доказва японецът Исао Маки, който демонстрира невероятните си умения пред камера от години насам. Той е толкова бърз и точен с меча, че учените нямат обяснение за неговата свръхпрецизност. В момента на изстрелването на предмет към него той вади прибрания меч от ножницата и го разрязва с нечовешка точност. При една от телевизионните демонстрации Исао първо разрязва изстреляна към него футболна топка, след това бейзболна, летяща с 300 км/ч, а накрая смайва зрителите, успявайки да разреже топче, изстрелвано от пушка за еърсофт, което е само няколко милиметра в диаметър! Рекордите на Гинес, които държи, са за майсторството му с катана, като например най-бързите 1000 разрязвания с меч, най-много разрязвания за 3 минути, както и… уцелването и разрязването на топка за тенис, летяща с… 820 км/ч.!

Легион

Хора с невероятни възможности можем да видим и в редица филмови и тв продукции днес. Ако и вие като нас обичате сериалите, ето един актуален пример - историята на супергероите от сериала „Легион“ - паралелна Вселена, свързана с мутантите от X-Men. Той се завърна за своя последен, трети сезон на 8 юли по FOX в България.

Базиран на комикса на Marvel, „Легион“ разказва историята на Дейвид Холър, мъж, който вярва, че страда от шизофрения, но открива, че в действителност вероятно е най-могъщият мутант, който светът някога е виждал. От детството си е прехвърлян от една психиатрична болница в друга, докато среща и се влюбва в красива пациентка на име Сид. Дейвид се изправя пред шокираща реалност – гласовете, които чува, и виденията, които има, се оказват истински. С помощта на Сид и екип от специалисти, всеки от които също със специална дарба, Дейвид отключва дълбоко потискана истина – че през целия си живот е преследван от зъл паразит с невъобразима сила. Познато като „Краля на сенките“, това зловещо създание се появява в образа на приятелката му Лени, но всъщност е древно същество на име Амал Фарук.

Вижте още: Marvel възражда Blade, вижте кой е новият ловец на вампири

Оцени:
Рейтинг: 5