Earth Speakr е нов интерактивен проект, който дава гласност на вижданията на децата за бъдещето на планетата. Проектът кани възрастните и хората, които взимат решения и правят промени, световните лидери на нашето време да чуят какво имат да кажат децата. Earth Speakr използва добавена реалност и включва безплатно приложение и интерактивен сайт, адаптирани на 24 езика и достъпни в целия свят. Earth Speakr е разработен по инициатива на артиста Олафур Елиасон по повод Германското председателство на Съвета на ЕС 2020. Проектът ще се развие в следващите 6 месеца чрез прекрасните идеи на децата.


 
Децата говорят за планетата

През следващите 6 месеца всеки може да свали приложението на Earth Speakr и да анимира своята среда чрез интерактивни технологии за игра. Децата и младежите под разрешената възраст за гласуване могат да вземат участие, давайки своето предложение за каквото си изберат – дърво, обелка от банан, небето или улицата, – и да говорят за обкръжаващата ги среда и планетата. Техните креативни предложения ще бъдат споделени на сайта и ще могат да бъдат преживени в приложението чрез добавена реалност (AR).

“Earth Speakr е колективен проект, който кани децата да се превърнат в артисти. Как ще се развие проектът, зависи изцяло от Earth Speakr-ите – тяхната креативност и въображение. Артистичният проект е изграден от техните мисли и визия, притеснения и надежди. Това, което те създават, може да бъде закачливо и ексцентрично, сериозно или поетично. Няма правилно или грешно и всеки може да вземе участие. Earth Speakr кани децата да говорят от сърце и душа и да участват в изграждането на нашия свят и нашата планета, днес и в бъдещето“, каза Олафур Елиасон.

„От децата обикновено се очаква да бъдат примерни в училище и да следват правилата. Но сега е наш ред като възрастни да чуем какво имат да кажат младите. В Earth Speakr Олафур Елиасон дава на децата уникална възможност по креативен начин да дават идеи, които имат потенциал да помогнат за бъдещето на всички европейци. Със своите гласови записи, пуснати в основата на Европейското разработване на политики за развитие, Earth Speakr дава думата на младите и в името на нашето общо бъдеще е добре да ги слушаме внимателно“ – каза Хайко Маас, Федерален министър на външните работи на Федерална република Германия.

За да участват възможно най-много хора, Елиасон и студиото му създадоха дигитален проект с подкрепата на голям екип от деца, изследователи и други специалисти. Earth Speakr е адаптиран на всички 24 официални езика на Европейския съюз и е достъпен в целия свят. Проектът също така си партнира и с нарастваща мрежа от музеи, библиотеки и учебни институции като Гьоте институт, за да споделят проекта онлайн, както и на живо, когато и където е възможно в ситуацията на социално дистанциране.

 
Възрастните слушат за бъдещето

Earth Speakr дава гласност на предложенията на децата и кани възрастните, хората, които взимат решения и правят промени, и световните лидери на нашето време да ги чуят. В www.earthspeakr.art възрастните могат да покажат, че се ангажират с тези идеи и предложения чрез създаването на т.нар. Loud Speakrs, колекция от предложения, използваща добавена реалност. Loud Speakrs може да бъде поставено навсякъде на виртуалната карта – на публични площади, паркове, над политически сгради, – за да насърчат и други хора да чуят. Посланията на Earth Speakr ще се предават и в Justus Lipsius Building и Europa Building в Брюксел, в Европейския парламент в Брюксел и Страсбург и в Europa Building на Федералното външно министерство в Берлин.

„Животът на Земята е съжителство между хора, животни, растения и екосистеми. Ние трябва да зачитаме това съжителство и да предприемаме правилните действия, за да го съхраним. В дебатите относно климатичните проблеми в днешно време е изключително важно гласът на следващото поколение да бъде чут силно и ясно, тъй като те са тези, които ще живеят в бъдещето, което в момента градим.

Моят проект Earth Speakr кани децата да говорят за климата, независимо дали с тревога или с надежда. С приложението на Earth Speakr те могат да изразят себе си чрез каквото си изберат от заобикалящата ги среда. Проектът събира техните идеи на едно място и има за цел да им даде гласност. Ние, възрастните, хората, взимащи решения, и политиците трябва да чуем креативните предложения на децата и да ги вземем насериозно“, каза Олафур Елиасон.

От 1 юли 2020 предложенията на децата ще се появят на виртуалната карта на Earth Speakr и Loud Speakrs могат да бъдат видени в добавената реалност на популярни места в страните от Европейския съюз. За да разберете повече и да участвате в изграждането на проекта, свалете приложението на Earth Speakr от Google Play или App Store, посетете уебсайта и се включете в дискусията @earthspeakr в социалните мрежи.

Готови ли сте да чуете бъдещето?

*Снимки: Earth Speakr