Всеки важен космически апарат се нуждае от също толкова готино име, с което да бъде запомнен като пионер на космическите изследвания. NASA не губи време и вече  започна да приема предложения за името на марсохода Mars 2020. За целта агенцията ще се допита до американските ученици, които са призвани да дадат подходяща идентичност на роботизирания изследовател.

Надпреварата продължава до 1 ноември и ще бъде разделена в три категории, съответно до 4-и, 8-и и 12-и клас. Предложенията ще се оценяват на база на това, доколко са оригинални, значими и подходящи за важната мисия.

NASA ще сведе участниците до 52-ма, като всеки представлява по един щат или територия. През януари 2020 г. тяхната група ще бъде намалена само до 9 финалисти, а американската общественост ще гласува за предложените от тях имена. Печелившото име ще бъде оповестено на 18 февруари 2020 г. или година преди машината да кацне на повърхността на Марс.

Така до кръщаването на марсохода все още има доста време, но поне доста преди това ще знаем какви са евентуалните възможни варианти.

Виж още: Шпионският самолет на САЩ прекара рекордните 718 дни в орбита

Тагове: