След успешното изстрелване на Falcon Heavy яркочервеният Tesla Roadster се носи из Космоса в посока орбита на Марс. Възможно е в бъдеще колата отново да премине толкова близо до Земята, че да бъде засечена от телескоп – но по това време (след около пет години) тя вече би изглеждала доста по-различно поради условията, на които е била изложена.

Според специалисти по времето, когато отново засечем Tesla Roadster модела, изпратен в Космоса, той ще бъде по-скоро като артефакт и няма да е изобщо „в добра форма“. Два фактора ще изиграят основна роля за това – първият е непрекъснатото облъчване с прахообразни частици, наречени микрометеорити, които се движат през Космоса с висока скорост. Тези малки прашинки ще удрят колата с около 20 км/сек, ще изпаряват и ще правят малки дупчици в металното ѝ покритие. След около десетилетие това може да означава, че няма да е останал и помен от червения цвят на модела. Вторият фактор, разбира се, е радиацията – всичко пластмасово или гумено в колата ще се разгради, а тя уврежда сериозно и карбоновите нишки. Гумите и седалките ще бъдат буквално раздробени от облъчването.    

Tesla Roadster може и да претърпи сблъсък в Космоса с нещо доста по-голямо, макар че вероятността не е толкова сериозна според астрономите. И въпреки че едва ли ще бъде разрушена отведнъж, все пак колата няма да прилича изобщо на себе си следващият път, когато я видим. Учените казват, че един ден просто може да попаднем на реликва, напомняща кола, но повече на нещо отдавна унищожено, купчина метал, разкъсана гума и унищожена пластмаса – или поредното парче космически боклук.

Тагове: