Премиерата на документалния филм на HBO „Обама - в търсене на по-съвършен съюз“ е на 4 август. Разделена в три части, лентата прави хроника на личното и политическо пътуване на президента Барак Обама, докато страната се бори със своята расова история. Преплитайки разговори с колеги, приятели и критици, негови речи и интервюта, поредицата започва с детството на Обама и ни превежда през перспективата му като син на бяла майка от Канзас и африкански баща, неговата духовна формация от поколение цветнокожи лидери и неговите надежди за по-приобщаваща Америка. Чрез историята на един човек, безвъзвратно обвързан с историята на една държава, „Обама - в търсене на по-съвършен съюз“ отразява миналото и настоящата национална идентичност на страната.

„Обама - в търсене на по-съвършен съюз“ е режисиран от носителя на Emmy® Питър Кинхард (познат с HBO докуметалистиката „Всички да станат: Борбата на Брайън Стивънсън за равноправие“, „Да станеш Ъорън Бъфет“, Джон Маккейн: За кого бие камбаната“, „Живот с Линкълн“, „Никсън за Никсън: със свои думи“).

С по-ясния поглед от дистанцията на времето и случилото се през последните четири години „Обама - в търсене на по-съвършен съюз“ формира картина на Америка при първия й цветнокож президент. Избирането на Обама е уникално в историята на Америка, но това, което отбелязва историческа стъпка напред за страната, е откритият разговор за съществуващата необходимост да се отговори на дълбоко вкоренените предизвикателства около темите раса, расово правосъдие и историята на Америка.

Поредицата предоставя контекст, прозрения и критика от широк кръг участници, включително: писателят Джелани Коб; представител Джон Луис; политическият консултант Дейвид Акселрод; преподобни Алвин Лав; писателят Майкъл Ерик Дайсън; журналистката Лора Вашингтон; преподобни Йеремия Райт; журналистката Микеле Норис; редакторът от „Ню Йоркър“ Дейвид Ремник; преподобни Ал Шарптън; професор Корнел Уест; политикът Джеси Джаксън; политическият съветник Валери Джарет; професор Хенри Луис Гейтс-младши; актьорът Кийгън-Майкъл Кий; бившият държавен служител Шърли Шерод; журналистът Дейвид Маранис; професор Кен Мак; пишещият политически речи Джон Фавро; съветник Бродерик Джонсън и политикът Боби Ръш.

Част първа „Обама - в търсене на по-съвършен съюз“ поглежда назад към детството на Обама, възпитан от самотна майка от Канзас и бели баби и дядовци, ранното му обучение на Хаваите и образованието му в Колумбийския университет и Харвардския юридически факултет. Чрез архивни интервюта Обама разсъждава върху въздействието на отчуждения африкански баща и израстването му като двурасов и прави паралел с развиващите се отношения с афроамериканската общност в Чикаго, където е работил с църквите на цветнокожите като организатор на общността.

Втора част ни превежда от кандидатурата на Обама за президент до избирането му в Белия дом през ноември 2008 г., изследвайки пречките и успехите по време на кампанията. С постоянен натиск да определи своята идентичност по расова линия и разочарован от това, което той разглежда като разсейване от други важни въпроси, Обама изнася своята „расова реч“ през март 2008 г. - решителна защита на конституцията на САЩ и молба за поглед отвъд американската „расова безизходица“ с цел напредък в просперитета и единство на нацията.

Трета част ни отвежда към годините в Белия дом и препятствията, пред които е изправен Обама, опитвайки се да приеме законодателство в един ожесточено разделен Конгрес. В крайна сметка той успява - прокарва здравната реформа и Законът за достъпни грижи (ACA) бива приет, но пропастта между обществените нагласи и Вашингтон става все по-широка. Нацията се сблъсква с период на повишена информираност относно полицейската жестокост към афроамериканците и яростната партизанска битка за контрол на оръжията. Неговите критици обвиняват него и администрацията, че не са направили достатъчно, за да водят разговор за расата, а в същото време президентът продължава напред с политики с фокус върху расовата справедливост и овластяване на хората с афроамерикански произход.

„Обама - в търсене на по-съвършен съюз“ капсулира човека и президента, осветявайки визията му за нацията, оформена от собствения му опит и идентичност. През днешния обектив документалният филм отразява администрацията на Обама с ново разбиране за личните препятствия, пред които е изправен, и стремежа му към равенство в Америка.

„Обама - в търсене на по-съвършен съюз“ е минисериал на HBO Документални филми. Продукцията е на Кинхард Филмс с режисьор Питър Кинхард. Продуценти са Джордж Кинхард, Теди Кинхард, Матю О. Хендерсън. Изпълнителни продуценти са Питърр Кинхард; Анди Бърнстейн и Мона Сутфен; Джелани Коб и Жаклин Глоувър. От страна на HBO старши продуцент е Сара Родригес; изпълнителни продуценти са Нанси Абрахам и Лиза Хелър.

Снимка: HBO