В едни вече забравени времена телефонните разговори бяха рядкост и онези факири, които можеха да излъжат някого, докато го гледат право в очите, определено притежаваха някои завидни умения. Днес не само се срещаме по-рядко, а и телефонът се използва в краен случай - така или иначе голяма част от задачите могат да бъдат изпратени и изпълнени онлайн. Но според ново проучване е по-вероятно да напишете някоя лъжа, докато сте пред лаптопа или настолния компютър, отколкото през смартфона. Това е доста странно, предвид че устройствата имат доста сходни функции, но Тери Р. Курцберг и Мейсън Амери от Rutgers University–Newark заедно с Чарлс Нюарк от DePaul University са се натъкнали на някои много интересни резултати.

Началото е поставило изследване, познато на икономистите като „вземи или остави“. При него на един от играчите се предлага сума пари, която обаче трябва да бъде разделена с партньор. От своя страна той няма никаква идея за размера на сумата и инструкциите са да се съгласи с предложеното, защото в противен случай никой от тях няма да получи пари. При експеримента са участвали 137 студенти, на които е казано да си представят, че трябва да поделят 125 долара със свои състуденти. Половината от тях е трябвало да водят комуникацията през лаптоп, другата половина - през смартфон. Резултатите бяха категорични - почти всички участници излъгаха. Но тези, които разчитаха на лаптоп, бяха най-обиграни - 82% от тях са заблудили партньорите си, като средният размер на „признатата“ сума е бил с 20 долара по-малко. Този вид сценарий е добър за прогнозиране на действително поведение, въпреки че не става дума за реални пари.  
При второто упражнение 222 студенти са били разделени на продавачи и купувачи на въображаема фабрика за полупроводници. На купувачите е било казано поверително, че пазарната стойност на имота се оценява на 21 милиона долара. След това те били помолени да определят каква според тях е справедливата пазарна стойност на имота и да направят първоначална оферта. Резултатите били сходни - купувачите с лаптопи „заблудили“ продавачите, определяйки справедлива цена от 16.7 милиона долара. Групата, работеща чрез смартфони, били доста щедри - те отредили цели 18.1 милиона долара.  
Резултатите отново били показателни, ето защо участниците били помолени да обосноват своите решения. Оказало се, че телефоните предизвикват асоциации с приятели и семейство, а лаптопите водели до мисли за работа, успех и постижения. Явно използването на технологиите от хората при вземането на решения се оказва фундаментално и може да промени даден резултат. Изследователите са провеждали в миналото и други тестове, при които станало ясно, че хората лъжат по-често, сътрудничат по-малко и оценяват другите по-негативно, когато изпълняват задачи виртуално. Както обикновено, се прави уточнението, че констатациите могат да се различават при други ситуации и фактори. Но те са показателни за това как технологичните инструменти се използват в реални условия и оказват несъзнателните промени върху ежедневните решения и етичните стандарти.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Няма прошка дори за светлините на Айфеловата кула