Спомняте ли си какви определения използваме когато настолният ни компютър прегрява - “грее”, процесорът се “изпържи”, а самият компютър “топли като печка”. Със сигурност не това е вдъхновило Microsoft да се заемат с този толкова нетипичен продукт, но се оказчва, че през последните две години една от водещите технологични компании в света съвсем сериозно се зае с проблема за по-иновативен начин за разбъркване и пържене. Колкото и невероятно и нискотехнологично да звучи, това всъщност е част от радикално преосмисляне на това, как работят кухните. В конкретния случай уокът не разполага с изкуствен интелект и не е снабден с нов вид процесор, а е част от мащабен проект за нова, изцяло електрическа кухня, която се намира в централата на Microsoft, в близост до Сиатъл, САЩ. Целият проект е проектиран да се захранва от огромна геотермална система и да произвежда нулеви въглеродни емисии. Тази задача се оказала огромно предизвикателство, понеже се установило, че едни от най-големите потребители на изкопаеми горива били кухните на компанията. Според Кейти Рос, глобален лидер по устойчивост на недвижимите имоти и съоръжения в Microsoft, „кухните използват около пет пъти повече енергия от офис сграда“. А в случая на Microsoft се оказва, че въпросните кухни се грижат за изхранването на почти 50 000 служители.

Ето защо компанията се е решила да изгради екологична структура с ранг LEED Platinum, способна да приготвя около 1000 ястия на ден в 9 концепции за хранене, включващи различни менюта. Пространството се използва за тестване на продукти и процеси, които след това да бъдат приложени в действителните кухни, които ще трябва да издържат над 10 000 хранения на ден, когато пълното разширение на кампуса започне да се отваря през 2023 г. И тук идва проблемът с уока - в най-общи линии магията в него се случва благодарение на перфектната комбинация от пламък и движение. Когато обаче говорим за електричество, първото отсъства. Съответно в съдружие с компанията Jade Range, Microsoft са разработили нов вид индукционен плот за готвене със специален тиган, който да успее да “пресъздаде” онзи емблематичен вкус на азиатската кухня. Ястията са били тествани от служители на компанията и се оказало, че в крайна сметка никой не открил някаква осезаема разлика. Но не си мислете, че нещата свършват дотук - същите разработки се ползват и за така любимите на всички барбекю и пица.  
При това положение дали скоро няма да видим цяла серия от дребни електроуреди, брандирани от Microsoft? Ако това някога се случи, коледната класика с подаряването на тиган на половинката може да придобие съвсем други измерения - все пак говорим за висока технология.  

Снимки: Unsplash/Microsoft

Виж още: Този Windows малуер иска да открадне паролите ви за социални мрежи