„Музикална кутия Удсток 99: мир, любов и ярост“, който дебютира в HBO GO на 24 юни, събота, е първият филм от поредицата Музикална кутия с продуцент Бил Симънс („Андре Гигантът“ на HBO). Документалният филм е режисиран от Гарет Прайс  („С любов, Антоша“) и разказва историята на Удсток ’99 - тридневен музикален фестивал, популяризиран да отразява единството и контракултурния идеализъм на оригиналното събитие през 1969 г., но вместо това се превръща в торнадо от бунтове, грабежи и сексуални нападения.

Мрачният развой на обстоятелствата носи на събитието етикета „денят, в който деветдесетте умряха“. „Музикална кутия Удсток 99: мир, любов и ярост“ фокусира вниманието върху американската младеж в края на миналото хилядолетие, в сянката на Columbine и надвисналата фен истерия по Y2K, показвайки момент във времето, когато гневът на цяло едно поколение изригва в културна промяна. На музикалния фон от най-агресивните рок групи от десетилетието филмът преоценява и митовете от 60-те години на миналия век, разкривайки неприятни истини за опасностите от носталгията по миналото в ерата на комерсиализма и търсенето на най-високи печалби.

Датата на премиерата на филма съвпада с 22-рата годишнина на фестивала от 1999 година и това заглавие е първото от новата документална поредица на HBO, създадена от продуцента Бил Симънс.

„Музикална кутия Удсток 99: мир, любов и ярост“ се разгръща в продължение на три пламтящи горещи дни и нощи на безспирни концерти и разрастващи се кални ями през юли 1999 г. и изследва как фестивалът в крайна сметка се срива под тежестта на собствената си заблудена амбиция. Програмата на фестивала включва артисти, които доминират в ефира на MTV и радиата по онова време и основно такива с фенове сред младото мъжко поколение. Интензивната жега, липсата на адекватни санитарни условия и достъп до безплатна питейна вода водят тълпата от присъстващи до точка на пречупване. Стремежът на организаторите за намаляване на разходите рефлектира върху сигурността на събитието и е предпоставка гневът и разочарованието на тълпата да избухнат в неконтролирани бунтове и разрушения. Докато Уудсток 69 е известен като празник на мира и свързването между хората, Удсток 99 се превръща в точка на кипене на токсична мъжественост.

Изпълнена с енергията на рок документален филм, лентата ни превежда от сцената с групите, през зад кулисите с организаторите и до тесните къмпинги с препълнени бани и неконтролируеми групи от млади мъже. Филмът включва експертна представа от множество гледни точки, включително от организаторите Майкъл Ланг и Джон Шер, както и от културните критици Уесли Морис, Морийн Калахан и Стивън Хайдън. Също така коментарите на музиканти, включително Тария „Black Thought“ от The Roots, Джонатан Дейвис от Korn, Moby, Jewel, The Offspring, Скот Страп от Creed и участници във фестивала дават нефилтрирана перспектива на събитията, хвърляйки светлина върху това, как един музикален празник се превръща в разрушителен хаос.

„Музикална кутия Удсток 99: мир, любов и ярост“ олицетворява така наречения цайтгайст, или духа на епохата не само на музиката от онова време, но и тревогите и нагласите на едно поколение. Документалният филм изследва дали събитие, ползващо корените на настроенията и усещанията от 60-те години на миналия век, всъщност не е началото на по-тъмна и дълбока промяна в американската култура.

„Музикална кутия Удсток 99: мир, любов и ярост“ е първият филм, който дебютира като част от „Музикална кутия“, колекция от документални филми, изследващи ключови моменти в музикалния свят. Следващите филми от поредицата, всеки от различен режисьор, ще започнат да се излъчват в края на есента на 2021 г. и ще включват:

·       Jagged - интимно изследване на Аланис Морисет и нейния новаторски албум Jagged Little Pill от 1995 г.; режисьор Алисън Клейман

·       Untitled DMX - филм с рядък достъп до покойния рапър след излизането му от затвора - портрет на мъж, борещ се с пристрастяване, слава и вътрешните си демони в последните години от живота си; режисьор Кристофър Фриърсън

·       „Да слушаш Кени Джи“ - изследване на най-популярния инструменталист на всички времена и защо е приеман толкова полярно от широката публика; режисьор Пени Лейн

·       „Г-н Събота вечер“ - неразказаната история на легендарния музикален мениджър и продуцент Робърт Стигууд и приноса му за диско ерата; режисьор Джон Маджо

·       Untitled Juice WRLD - филм, изследващ как покойната хип-хоп звезда е повлияла на един жанр през краткия си живот; режисьор Томи Оливър

„Музикална кутия“ е поредица на HBO Документални филми, създадена от Бил Симънс, а първият филм от нея „Музикална кутия Удсток 99: мир, любов и ярост“ е продукция на Ringer Films и Polygram Entertainment с режисьор Гарет Прайс. Продуценти са Шон Кийгън и Адам Гибс; изпълнителни продуценти са Бил Симънс, Джоди Герсън и Марк Чимино; копродуценти са Джеф Чоу, Шон Фенъси и Ноа Малале. От страна на HBO старши продуцент е Тина Нгуен, а изпълнителни продуценти са Нанси Абрахам и Лиза Хелър.

Снимки: HBO

Тагове: