Номинациите ECA (Entertainment Content Awards) са специални. Не само защото сред тях номинираме най-разнообразното съдържание, което можете да си представите, но и защото именно това съдържание е магията, която кара всяка технология да „оживее“ в ръцете ни и пред очите ни. В крайна сметка без музиката, филмите, приложенията и игрите, които да ги изпълват, всички най-иновативни смартфони, телевизори, плейстейшъни и други тек благинки си остават просто празни кутийки без смисъл. Ето и кои се оказаха победителите сред номинираните в тазгодишните награди за най-добро съдържание!

(Продължава от първа част.)

Музикален албум


Една от най-интересните категории, с отчетливо разнообразен характер – а в нея изпъква веднага категоричният победител, албумът на Taylor Swift – „1989“, който изплува напред с близо 4000 гласа и помита цялата конкуренция. Трудно някой би се учудил на тази победа: петият студиен албум на атрактивната певица с грамаден глас се отличава от обичайното, като зарязва обичайните кухи баналности за това, как трябва да сме силни, и безсмислените разкази за VIP зоната в клуба и ги заменя с истории за бягство и романтичен фатализъм.

След нея се нарежда албумът „Drones“ на Muse – седмият албум на една от най-различните и смели банди, който дава невероятно разнообразие – забележимо количество електроника, бърза, преминаваща към скоростни метъл рифове, за да стигнем до захаросани и до болка познати парчета. Трета позиция грабват Bring Me The Horizon с динамичния и забавен албум „That’s The Spirit“, в който метъл групата доказва, че е напълно способна да произвежда мейнстрийм рок, който да бъде разнообразен и разпознаваем. Четвърти е Kendrick Lamar, или както го наричат феновете му – King Kendrick, и неговият албум „То Pump a Butterfly“, в който той разглежда смело теми като потискането на чернокожите, сблъсъка със злото и дързостта да се събуждаме с мисълта да сме една идея по-добри.

Пето място по гласове получава „Currents“ на Tame Impala, а шести застава Jamie xx, който успява да смеси балади с танцувални избухвания и нестандартни колаборации с различни вокалисти.

БГ хит


При номинациите в тази категория се постарахме да обхванем наистина артисти, които заслужават признание с произведенията си – не само защото музиката им е наистина добра, а и защото я правят в една държава, където това не е особено лесно. Разликите в гласовете тук не са много големи може би защото всеки от подбраните номинирани има своите фенове, които го ценят и обичат.

Първа със своя хит „Нюанси“ e Прея – песента с позитивна нотка и приятни, простички нюанси, определено завладява слушателя, въпреки доста мейнстрийм звученето си. Втора е колежката й Рут Колева и хитовата песен „Тук с теб“ – пилотният сингъл от третия сту­диен албум на певицата, с типичния за нея лежерен соул, смесен с нови и интересни R&B елементи. Лилия Тодорова със сценичното име Rachel Row е трета с песента си „Sparks“ – парче, което тръгва бавно и лежерно, но с всяка следваща минута музиката става все по-динамична и накрая почти започваш да виждаш искри.

Прекрасните Jeremy? сядат на четвъртото стъпало с „Fake Fruits“, едно от най-култовите парчета на групата, което най-после бе издадено като студиен запис – и което остава да кънти в ушите и сърцата дълго след като се свършило. Пети са Hayes & Y със „Slowly“, следвани по петите от Bears and Hunters с тяхната „Comeback Story“.

Мобилно приложение


Няма човек със смартфон или таблет, който да не разцъква постоянно приложенията в него – а най-хубавото е, когато може истински да разчита на тях. Тези, без които (според нас) не може, отбелязахме като номинации в тази категория – не защото са единствените полезни приложения, а защото са наистина чудесно допълнение към всяко мобилно устройство. Този път гласовете ви поставиха на първо място Google Photos – един истински дом за всички наши снимки и видеоклипове. Всяка снимка и всяко видео, което заснемете, автоматично се синхронизира с Google Drive профила ви, дава 15 Gb безплатно пространство, автоматично организира снимките ви според мястото, хората и нещата, които са на тях, а Assitant View ви предлага истории и колажи, направени от вашите снимки.

Второто по популярност приложение според гласовете е Discovery VR – то ни отвежда директно в дълбините на океана, където акули плуват около нас, или да надникнем в саваната при тигрите? Приложението за 360-градусово видео на Discovery носи много приятни мигове за всеки с iOS или Android устройство.
Трето място взима приложението Uber – и е ясно защо то отнесе голяма част от любовта и гласовете на хората. За да поръчате автомобил, просто трябва да изберете точка, от която да ви вземе, а след това и крайна дестинация. През приложението виждате снимка на шофьора, неговото име, телефон за контакт и рейтинга му, получен от други клиенти.

Четвъртата позиция остава за Microsoft Translator, приложението, което дава превод в реално време и е неизменен придружител на всеки, на когото се налага да общува с чужденци или да превежда. Работата с него е повече от лесна – просто трябва да го отворите, да напишете или продиктувате това, което искате да бъде преведено, и… готово!

Предпоследното, пето място остава за Outlook, а шестото – за Periscope.

БГ мобилно приложение


И у нас се създават приложения, а сред тях има такива, каквито си заслужават да бъдат номинирани и отбелязани. Този път номинираните са пет на брой, а на първо място е приложението „Гражданите“, една семпла, но гениално осъществена идея. С приложението всеки от нас може да заснеме нарушителя на улицата (неправилно паркирал, проблемен шофьор на пътя и т.н.), доказателството се качва в програмата и всеки може да го види. За да бъде махната снимката му, шофьорът просто трябва да се извини.

Второ място взима Lima, приложение, отново насочено към шофьори, което дава достъп до информация в реално време за актуалната обстановка по пътищата – всичко това става върху интерактивна карта. Трети са Beemr (дигитална платформа, която показва офертите на магазини, заведения и всякакъв вид търговски обекти, намиращи са на територията на големите градове), а със съвсем малка разлика, четвърти, са Voicer – онлайн OTT (over the top) услуга, чрез която потребителите могат да провеждат разговори, видео връзка и текстови съобщени.

Последно (и според нас малко незаслужено) е Doglar, първото по рода си българско приложение, свързващо собствениците на домашни любимци, което му помага подбира по различни критерии като порода и възраст други кучета, с които да среща своя любимец.

Очаквайте и най-добрите технологични продукти на годината, избрани от участниците в HiEnd EPA 2015-2016!