Netflix може да напише история на следващите награди "Оскар". Богатият филмов арсенал на компанията тази година може да осигури рекорд за най-много номинации за най-добър филм от едно студио в историята. До момента постижението се държи от Metro Goldwyn Mayer, което има пет номинации за най-престижната категория по време на деветите награди "Оскар" през 1937 г. По онова време MGM е безспорният титан на Холивуд и дом на звезди като Шърли Темпъл, Кларк Гейбъл, Джуди Гарланд, Спенсър Трейси и Катрин Хепбърн. Този състав кара студиото да се хвали, че има повече звезди, отколкото на небето.

Почти век по-късно Netflix посяга към същия рекорд, благоприятстван от факта, че коронавирус пандемията пречи на студиата да пускат повечето си нови филми по кината. Mank на Девид Финчър и The Trial of the Chicago 7 на Арон Соркин са в най-добра позиция за битката, след като си приеха много добре от критиката и притежават елементи, които по традиция се ценят от Академията.

На следващо място е Ма Rainey’s Black Bottom. Da 5 Bloods на Спайк Лий и The Midnight Sky на Джордж Клуни също имат сериозни претенции.   

Самият Клуни е любимец на Академията и е носител на награда за най-добра поддържаща роля.

По-нататък откриваме заглавия като Pieces of a woman с Ванеса Кърби, The Life Ahead със София Лорен и The White Tiger с Приянка Чопра. 

След като се размина близо с Roma през 2018 г. и The Irishman през 2019 г., може би следващото издание на наградите "Оскар" най-сетне ще отбележи триумфа на Netflix като пълноправно холивудско величие. 

Снимка: shutterstock

Виж още: Америка може би е открита от хората 10 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега