Спомняте ли си времената, в които пиратите нападаха корабите още докато са в открито море и пренасят съкровищата си, а разбойниците в горите пресрещаха благородниците и техните каляски, преди да са стигнали до своите имения? Може би с иронична усмивка отбелязвате, че тези истории са останали в детските приказки, но се оказва, че всички сме изпаднали в голямо заблуждение.  
Според полицейските статистики във Великобритания все повече са зачестили нападенията над служители на куриерски фирми. Бандитите се възползват от факта, че повечето доставки не се извършват чрез специализиран превоз и, разбира се, длъжностната характеристика на куриера не изисква той да е преминал обучителен курс при спецчастите.  
На властите им прави впечатление, че явно крадците разполагат с вътрешна информация за артикулите, които трябва да бъдат доставени, защото изчезват именно предмети с висока стойност -  например конзоли PlayStayion 5, видеокарти Nvidia, лаптопи, таблети, мобилни телефони и тютюневи изделия. 

 
Като че ли това не е достатъчно, та за да бъдат избегнати непредвидени срещи със свидетели и заснемане с камери за наблюдения, крадците нападат превозните средства на доставчиците още на пътя,  докато са в движение.  
Каскадата, която прилагат, е известна под името „превъртане“ и е достойна за всеки уважаващ себе си екшън филм: при нея обирджиите нападат в конфигурация от поне 3 автомобила, които заобикалят набелязаната жертва отпред, отзад и отстрани с цел изпреварването да се превърне в невъзможна маневра. След това най-смелият от бандата, който задължително трябва да е пасажер в задния автомобил, се качва на капака или покрива на колата, като е обезопасен с въже. Използвайки различни инструменти, той успява да отвори задните врати на камиона. След като има достъп до товара, той подбира и предава по-важните пакети на останалите членове от групировката.  
Някои обаче не се задоволяват с препродажба на дребно на техника на черния пазар. През ноември тази година на основен път във Великобритания беше отвлечен цял камион, пренасящ продукти на Apple, възлизащи на 5 милиона британски паунда. През октомври пък беше ограбен камион, който е превозвал над 200 телевизорa, като ударът е бил оценен на около 136 000 паунда. Британските власти са оценили, че нанесените щети от обири за периода от януари до септември 2020 година възлизат на феноменалните 66 милиона паунда. 


Куриерите определено са от професиите, които останаха на първа линия, като заплахата за живота им се оказа двойна. Така, че следващия път, когато пратката ви се забави, не приемайте по презумпция, че доставчикът отново се е скатал, защото определено и на тях не им е лесно. 

Снимки: shutterstock

Виж още: Мъж излъгал съпругата си, че PlayStation 5 е пречиствател за въздух