PS5 най-накрая е тук и докато игрите несъмнено са най-важната част от всяка премиера на конзола, новият потребителски интерфейс на PS5 е пълен с доста страхотни нови опции. Разгледахме ги задълбочено и намерихме няколко съвета и трикове, които да ви помогнат да подобрите вашето PlayStation изживяване.

Някои се активират безпроблемно по време на началната настройка, но други са погребани в планина от опции. Ето какво смятаме, че си струва да направите, когато включите за пръв път своя PS5, за да помогнете да приспособите вашето PS5 изживяване към вашите специфични предпочитания.

1. Проверете настройките си за поверителност

По време на първоначалната настройка на PS5 ще бъдете помолени да изберете от поредица от четири различни настройки за поверителност с имена като „Социално и отворено“ или „Соло и фокусирано“. По същество това ви позволява да контролирате вашия онлайн профил и това, което другите могат да видят.

Но тези настройки могат да бъдат разбити допълнително в рамките на тези категории, като ви дават пълен контрол върху това, дали ще се показвате в резултатите от търсенето или кой може да ви добави като приятел и т.н.

Тези опции могат да бъдат намерени в раздела „Потребители и акаунти“ в настройките.

2. Изберете настройките на захранването

PS5 ви дава възможност да контролирате по-добре колко мощност харчи вашият PS5 най-вече когато го поставите в „режим на почивка“. Както при опциите за поверителност, ще можете да избирате между профили по време на настройката, с предварително зададени варианти, които могат да бъдат допълнително разбити, ако искате да се гмурнете по-дълбоко. Тези предварителни настройки определят колко време отнема на вашето PS5 да се изключи в неактивен режим, както и дали конзолата автоматично ще изтегля ъпдейти - много полезно, ако искате да избегнете актуализация на системата, когато искате да играете нещо онлайн.

3. HDR опциите

Ако имате телевизор, който може да поддържа HDR, определено ще искате да се уверите, че имате тези настройки.

Отново, PS5 ви позволява да се занимавате с контраста и яркостта по време на настройката, но може да се наложи да се върнете към тях главно защото, ако промените калибрацията на вашия телевизор след настройка (да речем, в режим на игра), тези HDR калибрации ще бъдат засегнати. Има смисъл да се върнете назад и да оптимизирате, особено ако сте придирчиви към качеството на картината.


4. Експериментирайте с подменюто

Вероятно любимата част от потребителския интерфейс на PS5 е подменюто, което можете да изведете, докато сте в играта. По принцип, ако натиснете големия бутон PlayStation в средата на контролера, това подменю се появява в играта.

По-старите конзоли от известно време имат някои варианти на тази функция, но версията на PS5 е ненатрапчива, фина и позволява персонализиране.

Можете да получите достъп до настройките, да смените нивата на звука и да добавите допълнителни устройства като слушалки. Можете дори да свържете вашия акаунт в Spotify и да изберете музика от подменюто. Оттук се предлагат и опции за VR, което ще бъде голяма помощ за тези, които се опитват да поправят проблемите с VR в движение.

Можете лесно да превключвате между наскоро играни игри и в това подменю, като си спестите необходимостта да отидете на началната страница, за да започнете нова игра.

Можете дори да добавите опциите за достъпност на PS5, което ще бъде изключително полезно за геймърите с увреждания.

5. Изберете между производителност и резолюция

Тези от вас с PS4 Pro най-вероятно ще са наясно, че игрите стават малко по-близки до своите компютърни събратя. Игри като God of War и Horizon Zero Dawn ви позволяваха да изберете дали предпочитате PS4 Pro да фокусира допълнителната си процесорна мощ върху разделителна способност или производителност (което по същество означава честота на кадрите).

Така или иначе, за да ви спести неприятностите при избора на вашите предпочитания наново с всяка игра, PS5 ви позволява да изберете избор по подразбиране в настройките. Насочете се към Saved Data Game/App и изберете предварителни настройки на играта.

6. Изберете трудността си по подразбиране

В раздела за предварителни настройки на играта има много добри неща - можете дори да изберете коя трудност предпочитате по подразбиране.

Трудността на играта е твърде субективна и се различава между игрите, но има хора, които обичат веднага да се въртят в най-трудната обстановка, и обратно, хора, които просто обичат да играят игри за историята.

7. Проверете настройките на контролера си

Това е абсолютно задължително. Разбира се, това не е съвсем ново нещо, но PS5 ви позволява да зададете настройки по подразбиране на контролера, които са приложими за всички игри. Първо и най-важно, можете да обърнете по подразбиране стиковете при шутъри от първо лице или в игрите от трето лице.

Вероятно сте чували, че контролерът PS5 DualSense е голям скок напред по отношение на своите адаптивни спусъци и функции за вибриране. Можете също така да направите промени в интензивността на ефекта.

8. Изберете настройките на подсказките

Всъщност можете да контролирате нивото на спойлери, които ще видите, когато навигирате през PlayStation Store. Можете да избирате между премахване на „всички“ потенциални спойлери или премахване на спойлери, както е определено от разработчиците на играта.

Така че ако се окажете невероятно чувствителни към подсказките, можете да се насочите към секцията Saved Data Game/App в настройките и да кликнете върху Предварителни настройки на играта. Опцията е там.

Снимки: Sony 

Тагове: