Пролетната умора, смяната на времето, допълнителните притеснения около пандемията отново допълват ежедневните ни проблеми за втора поредна година. Офис средата не спира да се променя, работещите родители продължават да са на ръба на изтощението заради дистанционното обучение на децата си, а бизнесът отново си задава въпроса “Какво би се случило, ако следващия път и ние не можем да работим?”. Всички тези предизвикателства се струпват в същите 24 часа, с които сме свикнали да разполагаме, като заради смяната на времето дори ни беше отнет един. И докато от всеки възможен ъгъл информацията и задачите буквално ни “заливат”, изтощението блокира по-голяма част от волята и силите ни. Какво да направим, за да се справим с тях?  


Внимание към храната и течностите 


Когато сме изключително заети, храната е буквално последното нещо, за което да мислим. Въпреки това тя е идеалният момент за презареждане на батериите. Затова специалистите съветват да се отнасяме внимателно към нея, без прекомерно да се съсредоточаваме върху отделни детайли. Ресторантите отново са затворени за клиенти, но това не означава, че техните кухни остават “тъмни”. Ако нямате свободно време, вместо да посегнете към поредната готова пакетирана храна, си спомнете, че може да се насладите на къде по-приятно и по-полезно вкусово преживяване, като си поръчате нещо интересно за хапване по интернет или по телефона. Така ще бъде подпомогнат и ресторантьорският бизнес, а когато един ден пандемията започне да утихва, любимите ни места ще отворят отново и няма да са само един носталгичен спомен. Препоръчително е да се наблегне и на приема на достатъчно течности. За последното можете да разчитате на приложение на телефона или умния часовник, а за тези, които обичат да игнорират римайндъри, може да е от полза технологията на смарт бутилки като например Hidrate Spark Steel Smart Water Bottle, която се синхронизира със специално приложение на телефона и ви дава информация колко точно течности сте приемали през деня.

Освен това в нея има вградена част с LED осветление, която присветва дискретно, за да ви напомни да консумирате повече вода. Освен с него бутилката е снабдена със стандартната изолация, която запазва температурата на водата, предпазва от изтичане и ви улеснява да я носите навсякъде. 

 
 
Зарадвайте кръвообращението си 


Пролетта обикновено е сезонът, в който всички се заричаме, че ще се заемем с тренировки. Температурните амплитуди обаче не са на това мнение, а фитнесите продължават да бъдат затворени. Ето защо е необходимо да се опитваме да правим кратки серии от упражнения през целия ден, независимо дали ще са клекове или лицеви опори. Тъй като повечето от нас прекарват доста време у дома, съседите могат да имат някои възражения срещу шума. За да не се стига до нелепи разпри, е добре да предвидим тренировките да са в стая с по-мека настилка, да оставим слушалките в играта, но да заменим маратонките с чорапи, за да се ограничат нивата на шума. За да се поддържа кръвообращение, можем да следим направените през деня стъпки през приложение на мобилния телефон или разчитайки на смарт часовника ни, като средната препоръчителна стойност е 10 000 стъпки дневно. Друг често срещан съвет е да работим в изправена позиция, дори и да не разполагаме с бюро, специално разработено за това. Смяната на позицията на тялото и пазенето на баланс са от изключителна важност за правилното кръвоснабдяване, което определено ще ни помогне в борбата със сънливостта.  


Внимателна употреба на кофеин 

 
Кафето продължава да ни поддържа будни, особено ако не прекаляваме с бройките през деня. Една стандартна чаша помага на мозъка да не се чувства толкова уморен, докато той ни помага да преминаваме през ежедневието. Но сред функциите му е и отделянето на аденозин, чието постоянно натрупващо се количество ни уведомява кога трябва да си починем. Кофеинът успява да “отложи” тези съобщения, но не и при заклетите фенове на кафето. В техния случай организмът очаква поредната чаша кафе, която бързо трябва да бъде последвана от още една. Ето защо кофеиновите напитки е добре да се приемат до ранния следобед, а след това да разчитате на ежедневието да ви “поддържа” будни. Кофеинът възпрепятства и трите нива на почивка, познати като релаксация на ума, релаксация на тялото и релаксация на очакванията. И в трите случая той дава едно “лъжовно” усещане за по-големи възможности, което в крайна сметка завършва с “прегаряне”. 
Колкото и да се опитваме, е ясно, че универсална програма не може да бъде изготвена, но поне можем да разчитаме на технологиите да ни помогнат с тази нелека задача поне до... лятото, когато ще ни се прииска да ги захвърлим и да се отправим към заслужена почивка.  

Снимки: Unsplash, HidrateSpark

Виж още: Сериалите на 2021 - сбъднати мечти, разбити очаквания и позабравени адаптации