Илон Мъск обича да обещава, като никога не взема предвид обстоятелствата и потенциалните ситуации. Тази тактика явно му носи повече печалби и по-малко проблеми, следователно не е изненада, че той разчита на подхода при всяко свое начинание. Сега, 5 години след представянето на Semi, първите клиенти в лицето на Pepsi получиха своето заявено превозно средство. Трябва да направим уточнението, че световният гигант за безалкохолни напитки е поръчал цели 100 бройки, но предвид събитието Semi Delivery Event, провело се във фабриката на Tesla в Невада, важно е, че доставките са стартирали.

Вероятно сте забравили някои от характеристиките на Semi, затова ви припомняме, че през 2017 г. обявената цена беше между 150 000 и 180 000 долара на дребно, съответно за версиите с пробег от 500 км и 800 км. Стандартът при дизеловите превозни средства от подобен тип варира около 60 000 долара, което означава, че предложението на Tesla е до 3 пъти по-скъпо. Но компанията е изчислила, че нейните превозни средства могат да работят 20% по-ефективно и да спестят до 250 000 долара за живота на Semi от милиони километри.  
Смята се, че батерията би трябвало да осигури ускорение от 0 до 100 км/ч за 20 секунди, а зареждането до 80% би трябвало да става за около 30 минути. Предвид големината на Semi тези стойности са зашеметяващи. Интересно е, че системата предлага още функция за автопилот, функция за смекчаване на ударите, сензори за засичане на мъртва точка и запис на данни за управление. Предварителните поръчки започнаха да се приемат още през 2017 година и както всички знаем, датата за доставки се прехвърляше от година на година. Е, поне със сигурност Мъск може да отбележи един от многото срокове за спазен, нали? 

Снимки: Tesla

Виж още: Това е най-доброто менте на Tesla Cybertruck (ВИДЕО)