Изкуственият интелект. Ако сте почитател на жанра научна фантастика и сте били част от неговия разцвет през 70-те и 80-те години на миналия век, вероятно и вие сте мечтали заедно с Клифърд Саймък, Айзък Азимов и Артър Кларк за зората на новото столетие, когато всеки от нас ще може да общува с машините в живота ни като с равни на нас същества.

Уви, дори и днес, въпреки огромната изчислителна мощ на наше разположение, компютрите все още са доста... глупави. Или хайде да не ги обиждаме – ограничени във възприятията и възможностите си.
Скоро обаче това може да се промени и една от най-ярките надежди на този хоризонт носи името на първия човек според библейската история – Адам.

Project Adam

Накратко казано, Adam е отговорът на Microsoft на предизвикателства като Siri на Apple и Google Brain – технологията, обезпечаваща интелигентната навигация Google Maps и опцията за гласово търсене в интернет Google Voice. Подобно на конкурентите си Project Adam използва специфичен механизъм за обработка и съхранение на информацията, известен като deep learning (дълбоко заучаване).

Това е особен вид машинен алгоритъм, който се старае да наподоби максимално начина, по който нашият собствен биологичен мозък възприема данни, съхранява спомени и създава асоциативни връзки между тях, които след това може да възпроизведе, анализира и комбинира по уникален нов начин.
За разлика от всички останали алтернативи обаче Project Adam прави това особено интелигентно. Според Microsoft разковничето тук е специфичната, децентрализирана хардуерна архитектура на техния изкуствен интелект.

 

 

 

Вместо да се старае да синхронизира цялата въведена информация, Adam използва процес на обработка, наречен „асинхронност“. Иначе казано, той натрупва данни, но не по обичайния за машинния интелект систематичен начин, а ги оставя свободно да взаимодействат помежду си и се „учи“ от възникващите взаимовръзки. По този начин според Microsoft Adam постига два пъти по-точни резултати от конкурентите си, независимо от това, дали става дума за откриване на тънките разлики в две сходни фотографии или в намиране на най-адекватния отговор на поставен въпрос. При това Adam се нуждае от близо 30 пъти по-малко компютърен ресурс от всички останали сега съществуващи алтернативи.

Дълбоко в информационната мъгла

Структурата, на която се базира Adam, е уникална. Тя включва десетки компютри и сървъри, свързани в разклонена мрежа, която много наподобява невроните в човешкия мозък. За да демонстрират мощта на Adam, Microsoft зареждат в системата повече от 14 милиарда изображения на различни обекти, сортирани в 22 000 категории. Измежду тях Adam създава повече от 2 милиарда връзки, като прави изключително фино разграничение дори между толкова сходни обекти като две почти еднакво изглеждащи породи кучета (Welsh Corgi и Cardigan Welsh Corgi според блога на Microsoft Research).

 

 

 

Сигурно вече се чудите: защо им е на Microsoft да хвърлят толкова ресурси и усилия в разработката на изкуствен интелект, различаващ дакел от пинчер?
Примерът по-горе, разбира се, е съвсем елементарен и демонстрира една от многобройните възможности на Adam.
Когато бъде внедрена в комерсиални продукти като смартфони и таблети от следващо поколение например, тази технология има потенциала да промени драматично живота ни и начина, по който използваме любимите си мобилни устройства.

Таблет или телефон, използващ Adam например, ще може да разпознае странно образувание върху кожата ви и да предположи с висока точност дали то е доброкачествено или злокачествено – съответно да ви даде съвет дали да се свържете незабавно с лекар.
Ако пък снимате храна с камерата на вашето мобилно устройство, Adam ще може да ви даде точни данни за нейния състав: съдържание на сол и захар, брой калории и други.

Адам и Ева (пардон, Кортана)

Засега Microsoft не са съобщили официално, но Project Adam вероятно ще бъде интегриран като ключова част от дигиталния асистент Кортана, който в момента все още се намира във фаза на бета-тестове. Разбира се, той ще е тясно свързан и с Bing – Microsoft търсачката – конкурент на вездесъщия Google.
Разбира се, малко вероятно е да видим Adam в iOS или Android среда, но появата на този проект определено „пришпори“ Apple и Google да работят още по-усилено по своите собствени алтернативи за ИИ.

 

 

 

Макар за момента по всеобщо мнение Adam да изпреварва и Siri, и Google Brain (мнение, изказано лично от Мат Зейлър, един от бившите разработчици на последния), това в никакъв случай не означава, че в недалечно бъдеще това положение на нещата няма да се промени.
По един или друг начин зората на истинския изкуствен интелект настъпва и Project Adam е първото доказателство, че от създаването на машина, способна да издържи прословутия тест на Тюринг, ни делят броен години.