Европейският съюз е финансирал създаването на специален уебсайт, който позволява на потребителите да „усетят“ намесата на изкуствения интелект. Това е важно, защото като краен резултат се акцентира върху рисковете, съпътстващи подобен тип доверие.

Комбинирайки няколко популярни теста, внедреният алгоритъм оценява нашия външен вид по няколко параграфа, сред които са пол, възраст, атрактивност и продължителност на живота. Сайтът „обещава“ да не събира нито лични данни, нито „бисквитки“.

А любопитството надделява винаги. Подобен тип изкуствен интелект е интегриран в приложения като Tinder, за да предложи визуално пасващи си профили. Социалните медии, включително нашумелият TikTok, пък подбира и популяризира съдържание, предоставено от атрактивни потребители. Алгоритмите се обучават чрез ръчно експериментално оценяване, а стандартите за красота варират според различните държави и култури.

Проверете вашата "нормалност" ТУК!

Тиджмен Шеп – артист към проекта SHERPA, чието дело е сайтът, обяснява, че системата е отворена за манипулации. Например различна гримаса или осветление дават различна оценка – и това всъщност е смисълът на проекта. Във финалния резултат сайтът показва и „дигиталния отпечатък“ – ориентир за това, как е била направена преценката.

Шеп ни разкрива и една малка подробност – по време на зареждането на теста се натъкваме на любопитни снимки на няколко кучета. През това време системата анализира мимиките и прави извод за емоционалното състояние на потребителя – нещо, което отдавна се използва с цел проучване от маркетинговите агенции. Според Шеп има обществен „натиск да се държим нормално“ и този проект напомня, че е необходимо да „запазим нашето човешко право да бъдем различни“.

И дори – несъвършени.

Снимки: how normal am i?

Виж още: Вижте как е изглеждал градът ви по време на ерата на динозаврите