Началото на работната седмица винаги е напрегнато. За съжаление сте пропуснали да заредите батерията на мобилния си телефон, а само до обяд сте приели дузина обаждания. Няма как, ще трябва да го оставите за малко в офиса или в колата, докато получите живителния заряд.
Не и ако имате лесен достъп до електричество.

Може да звучи странно, но в голяма част от Третия свят електрическите мрежи, които позволяват преноса на ток до всяко домакинство, са все още крайно недостатъчни. В тези страни стационарните телефони са слабо развити, а другите форми на комуникация като интернет например практически не съществуват. Това прави мобилните телефони предпочитано средство за милиони жители. Зареждането им обаче може да бъде истински проблем. Дори и една от най-развитите икономически страни в Африка като Кения има подобен проблем. В страната броят на абонатите на мобилни оператори надхвърля 17 милио­на, но едва един милион от тях имат осигурен достъп до електричество.

За проблемите на останалите обаче също има надежда. През 2009 г. Samsung пуска първия в света мобилен телефон, захранван със слънчева батерия. Той се нарича Samsung Guru E1107 и в гърба му е вградена соларна клетка. Когато го изложите на слънчевите лъчи, клетката генерира електричество, което на свой ред зарежда батерията. Малката клетка не може да произведе кой знае колко ток: за 10-минутен разговор трябва да я държите на слънце поне час. Въпреки това Samsung Guru E1107 е надежда за по-добра комуникация в много райони на света, където енергийната инфраструктура е слаба.

Неотдавна най-големият мобилен оператор в Кения Safaricom пусна на пазара революционен телефон, който може да се зарежда със слънчева енергия.

Очакванията към продукта са огромни

От известно време в страната има режим на тока, а милионите потребители прибягват до крайно нестандартни начини, за да заредят своите мобилни устройства. Затова Safaricom очаква 100 000 телефона, произведени от китайската компания ZTE, да се продадат изключително бързо. При цена от 35 долара те са не само надеждна, но и икономически изгодна инвестиция.

Новият телефон на име Coral-200 идва в комплект със стандартно зарядно устройство и със соларен панел, дело на холандската компания Intivation, който черпи енергия директно от слънчевите лъчи. След като бъде изложен на тях в продължение на един час, телефонът ще ви осигури между пет и десет минути време за разговори. Заредена докрай пък, батерията издържа почти 24 часа в режим на готовност. Пазарните проучвания показват, че потребителите на мобилни телефони в Африка говорят средно по 5 минути на ден, изпращат 5 кратки съобщения и държат телефоните си включени по 16 часа. Холандците от Intivation са особено горди с друго свое постижение - технологията на апарата позволява да се ограничи разреждането на батерията в тъмното, което позволява събраната енергия да се пести за по-дълги периоди.

Всичко това означава, че новият Coral-200 е в състояние напълно да задоволи необходимостта от мобилна комуникация. Според изпълнителния директор на Safaricom Майкъл Джоузеф апаратът може да се зарежда дори и при облачни дни и поне на теория не се нуждае от никаква консумация на ток, а това, че е изработен от рециклирани материали, го прави напълно съобразен с изискванията за опазване на околната среда.

За разлика от повечето технологични нововъведения, които обикновено се представят първо в западния свят,

соларните мобилни телефони ще направят дебюта си в по-слабо развитите страни,

където нуждата е най-силна. Safaricom действително са пио­нери, тъй като за пръв път ще пуснат подобен телефон на пазара, но компанията далеч не е единствената, която е прозряла възможностите за тази нова ниша. Южнокорейският гигант Samsung например обяви през лятото своя соларен мобилен телефон E1107 Crest Solar, който ще има и допълнителни функции, подобно на по-скъпите си събратя. С цена от само 60 долара не е учудващо, че телефонът ще се появи първо на пазарите в Индия, Югоизточна Азия и Латинска Америка. Sharp също пусна на пазара своя Solar SH002, който е снабден със соларен панел, изработен от силиконови клетки. LG пък представи прототип за подобен еко телефон още през февруари на Световния мобилен конгрес и компанията възнамерява да оборудва дори съществуващи свои модели със соларен панел, ако идеята бъде възприета.

Преди няколко години ветеранът в мобилните комуникации Nokia също реши да не изостава от последните тенденции. Компанията обяви, че започва работа по свой проект в Субсахарна Африка, наречен Village Phone. Неговата цел е селата в региона да се снабдят с мобилни телефони, които да се зареждат чрез специални кабели, вързани към огромни соларни панели.

Нуждата от мобилни телефони със слънчево зареждане постепенно започва да доминира в политиката не само на създателите на апарати, но и на по-широк кръг от разработчици. Финландската компания Suntrica вече създаде

универсално соларно зарядно устройство,

което може да се използва едновременно при мобилни телефони, цифрови фотоапарати и МР3 плеъри. До няколко години тези зарядни устройства ще започнат да се продават заедно със стандартните електрически, оптимистичен е Юко Хейринен, изпълнителен директор на Suntrica. Той вижда тяхното основно предимство в това, че са компактни и лесно преносими източници на енергия, които могат да се използват по всяко време. Подобно на самите телефони със слънчева енергия, соларните зарядни устройства също са насочени предимно към милионите потребители от Третия свят, които са лишени от постоянен приток на електричество.

Друга компания, която има амбиции в тази толкова интересна област, е Ubiquitous Energy. Създадена под шапката на прочутия Масачузетски технологичен институт, в нейната лаборатория се разработва една необикновена технология. Представете си невидимо покритие, чиято цел е да превърне всяка повърхност, върху която го поставите, в соларен панел. Материалът на Ubiquitous Energy се състои от органични молекули, които могат да абсорбират както ултравиолетовите, така и инфрачервените лъчи. И тъй като тази светлина е невидима за човешките очи, покритието изглежда съвсем чисто. Освен това то има функцията и на полупроводник, което означава, че създава електрическа реакция, която води до захранване на устройството.

За съжаление мащабите на работа на материала все още не могат да осигурят генерирането на достатъчно енергия за повечето практически нужди. Това ни води и до най-актуалния въпрос: ще можем ли изобщо да захраним един стандартен модерен смартфон като iPhone само със слънчева енергия?

Колко точно електричество ни е необходимо и как би изглеждал такъв соларен панел?

iPhone се нуждае от около два часа зареждане при 12 W. Ако един фотоволтаичен панел е 17 процента ефективен, тогава ще ви трябва 70 W панел, изложен на пряка слънчева светлина за същото време. Един такъв панел ще има размери 770x676x25 mm.

Така при сегашната фотовол­таична ефективност на практика ще ви трябва един невъзможно голям панел, за да заредите вашия iPhone“, казва експертът Кевин Шофийлд от консултантската компания Project Rome.

Освен това не забравяйте нещо друго - може и да си мислим, че спасяваме планетата, като не ползваме контакта, но какво да кажем за всичкото време, пари, усилия и в крайна сметка електричество, които отиват за изработката на вашия лъскав нов смартфон със слънчево захранване“, добавя той.

Истината е, че все още не сме достатъчно близо до момента, когато енергийно ефективните ползи от един соларен смартфон ще надминат трудностите и разходите по създаването му. Създадени с рециклирани материали и използващи евтина, възобновяема и екологично чиста енергия, каквато е слънчевата, соларните телефони се очертават като изгодна алтернатива на комуникационните проблеми в редица райони, поне от изгрев до залез-слънце. През останалото време може просто да наблегнете на текстовите съобщения.