Най-добрият начин да се скриеш от слънцето, когато си у дома, обикновено са щорите. Високотехнологичните решения обаче правят самите прозорци способни да се затъмняват и осветляват, така че да пазят жителите вътре от ярките лъчи. Екип учени от Принстън са разработили смарт прозорец, който използва прозрачна соларна клетка, за да черпи захранване от UV енергия на слънчевата светлина. Изследването им вече е публикувано, а ето и как работи самата технология. 

UV лъчите са вредните лъчи на Слънцето – тези, които във висока доза увреждат тъканите, подобно на радиация. Именно към тези „вредни“ лъчи обаче се насочват учените от Принстън – да намерят начин да ги вкарат в употреба. Умните прозорци са направени от електрохромни материали, които им позволяват да променят нивото си на затъмнение от прозрачност към тъмносиньо. Това се случва с помощта на малки електрически потоци, които са осигурени от специално разработените соларни клетки, изработени от хексабензокоронен (полицикличен ароматен въглеводород), материал, който позволява абсорбирането на конкретен диапазон UV вълни. Цялата система на прозореца се вгражда в тънко стъкло, което може да се оформи за рамката на всеки дом.

Предишен тип такива системи работеха с външен енергоизточник, а други ползваха захранваща енергия от инфраред лъчите. Системата на Принстън може да блокира около 80% от видимата светлина. По-нататък екипът смята да разработи и смарт покритие, което да се прилага на обикновените прозорци. Затъмняването на прозорците тогава ще се случва само през смартфона на потребителите.