Специалистите многократно ни повтарят да проверяваме настройките за поверителност на приложенията, които използваме. Явно групировки, отговорни за международното разпространение на наркотици, не се интересуват от подобен тип съвети и поради невнимателно отношение членовете им са били уловени.  
Комуникацията се е извършвала през приложението AN0M, което неслучайно не е особено популярно. Информатори на ФБР са предоставили на заподозрени престъпни организации 12 000 устройства, оборудвани с контролираната от ФБР програмка за съобщения.

Операция „Троянски щит“ даде възможност на разследващите органи да се запознаят с вътрешния ред на международните организации за трафик на наркотици и огнестрелни оръжия. Така например според документите става ясно, че потребители с псевдоними Ironman и Real G (признаваме, не са особено креативни) обсъждат как ще транспортират наркотици между Колумбия и Хонконг. Ironman се опасява, че в Хонконг няма корумпирано звено, през което пратката да премине безпроблемно, но Real G му праща снимка, на която се вижда, че стоката е прикрита от... връзка банани. Друга пратка - от Еквадор до Белгия - пък е „бутната“ сред консерви с риба тон и ако си мислите, че това е „дребна риба“ за хващане - властите са открили пратки от съответно 613 кг и 1523 кг кокаин. Нещата продължават да „намирисват“, защото в друга рибна пратка от Еквадор до Испания са открити 1401 килограма кокаин. Тропичната нотка съпътства и следващата пратка, при която в издълбани ананаси са открити 1595 кг не особено законен бял прах. 

Но не си мислете, че властите са имали късмет: за да бъдат разкрити тези престъпления, е било необходимо да бъдат прегледани над 20 милиона съобщения и 450 000 снимки, както и криптирани разговори, „обсъждащи престъпна дейност, криптовалутни транзакции, контрабанда на големи наличности, корупция на правоприлагащите органи и информация за самоличност. Информацията, получена от приложението, в крайна сметка доведе до арестите на 800 души в Австралия и в цяла Европа според ФБР и Европол. В допълнение към наркотиците правоохранителните органи конфискуват и 55 луксозни автомобила и над 48 милиона долара в различни валути като част от операцията“, се казва в съобщението на Европол. Определено никой от тях няма да има тропическо лято, както може би е очаквал.  

Снимки: FBI/Unsplash

Виж още: Електрическата подводница, която можеше да пренесе кокаин на стойност 120 милиона долара