Списание New Scientist публикува интересна статия за това как ще изглежда Коледната трапеза на 2050 г. и как ще се промени хранителната индустрия в предстоящите 40 години. А също - какво вкусно и здравословно ще оставим на нашите наследници. 

Представен е следният сценарии - населението на планетата непрекъснато расте, хранителните продукти не стигат, положението с питейната вода е критично, нараства опасност от "гладен" бунт... За щастие на помощ идват биоинженерите. Само за няколко години успяват да се "наложат" нови сортове селскостопански супер култури, добивът от които е с 50 процента по-висок от останалите. Те са напълно устойчиви срещу всякакви вредители и болести по растенията. В същото време са богати на безценни минерали и витамини, необходими за пълноценното хранене на човека.

Не само върху селскостопанските култури ще поработят биоинженерите - трудът им ще доведе до там, че пуйката на коледната ни трапеза ще е направо огромна - с размерите на добре охранено прасе. Все пак, въпреки усилията на специалистите, в бъдеще животновъдството и птицевъдството няма да могат да удовлетворят търсенето на животински продукти. Едновременно с това овчето и говеждото месо ще се превърнат в ценно блюдо само за аристократи. За щастие положението до известна степен ще бъде спасено от производството на месо в щраусовите ферми. Това обаче няма да е дългосрочно решение, тъй като през 2020 г. световното население ще бъде повече от 8 милиарда души, като междувременно цените на хранителните продукти ще са се увеличили трикратно. Точно в този момент вегетарианците ще бъдат едни от най-практичните и "оцеляващи" хора на планетата.

Ново решение за справяне с глада ще се появи през 2030 г. В блюдата ни доста чувствително ще "влязат" насекомите. "Макдонълдс" ще започне да произвежда бургери със скакалци и котлети от месо на гъсеници. Насекомите ще предоставят на хората така нужните им протеини, каквито иначе получаваме основно от месото. Разходите на енергия при това ще бъдат само 1:4, докато при едрия рогат добитък е 1:54. Е, разбира се, ще имате избор да си купите и добрия "стар" хамбургер с говеждо на цена от минимум 100 долара - при 10 долара за бургер с бръмбар.

В крайна сметка към 2040 г. положението ще започне да се стабилизира. Тогава светът няма да е пълен с хора с наднормено тегло, а затлъстяването ще бъде изтрито от списъка със заболявания в медицинските учебници. Захарта пък изобщо няма да съществува, тъй като напълно ще бъде изместена от екстракти от разнообразни генно-модифицирани растения. В помощ на човечеството ще бъдат и множество синтетични микроорганизми. Някои бактерии ще започват да светят в синьо там, където продуктът започва да се разваля. Най-здравословната храна пък ще съдържа бактерии, способни да произвеждат полезни вещества директно в човешкия организъм. Само с един поглед към менюто си ще може да определяте какви хранителни вещества не ви достигат.

В средата на 2040-те години нещата съвсем ще се нормализират, като местната продукция отново ще започне да се предлага на нормални цени. Това до голяма степен ще дължи на факта, че месото вече ще се отглежда в лабораторни условия и в промишлени количества. Готвенето пък ще е съвсем различно. Ще си купувате пакетче прахообразен протеин от насекоми, който ще трябва да престои една нощ в специална машина. На сутринта ще имате истинска протеинова маса - сега вече може да я поставите в 3D принтер, за да получите месо с хрупкава и свежа коричка.

 

Източник: news.ukrhome.net

 

Тагове: