Ако човечеството премине от овче и говеждо месо на кенгурско, това забележимо ще намали парниковите газове в атмосферата.
Това смята Джон Уилсън от австралийската Служба за дивата природа.

Той пояснява, че метанът е по-вреден за околната среда, отколкото въглеродният двуокис, а именно метан се отделя от кравите и овцете в огромни количества чрез естествените процеси в организма им.

Овцете и кравите отделят 11% от целия обем парникови газове, отделяни от Австралия в атмосферата на Земята и в страната започнаха да се чуват гласове за намаляване на това количество.

Д-р Уилсън подчертава, че храносмилателната система на кенгурото е устроена така, че тези животни практически не отделят метан. Поради тази причина той призовава човечеството сериозно да се обърне към кенгуровъдството.
На вкус кенгурското месо е чудесно, почти като еленското, само миризмата е друга, допълва той, цитиран от Би Би Си.

В Австралия в момента във ферми всяка година се отглеждат около 30 милиона кенгура.
Уилсън обаче смята, че този брой трябва значително да се увеличи, като стане сравнимо по брой с рогатия добитък.

Тагове: