Групата, защитаваща правата на животните, PETA обяви награда от 1 милион долара за този, който може да отгледа изкуствено месо, което по вид и вкус не се отличава от истинското.

При производството на месо от животни в лабораторни условия ще се използват стволови клетки, които трябва да растат и размножават. Резултатът от изследването трябва да е имитация на месо, което може да се сготви и изяде, отбелязва един от активистите на организацията Хора за етично отношение към животните (PETA - People for the Ethical Treatment of Animals).

Експериментът ще се счита за успешен, ако до 2012 година започне промишлено отглеждане на пилешко, което да се продава най-малко в 10 американски щата, на конкурентни цени.

10-членно жури ще оценява изкуственото месо, за да се увери, че по текстура и вкус то не се отличава от истинското пилешко. За получаване на наградата участниците трябва да наберат между 80 и 100 точки, съобщава електронното издание МИГнюз.

Над 40 милиарда птици, риби, прасета и крави загиват всяка година в кланиците на САЩ в ужасни условия, се казва в изявление на PETA.
Месото от епруветка ще сложи край на страданията на животните. Освен това изкуственото месо ще намали вредното действие на предприятията от месната промишленост върху околната среда.

Тагове: