Повечето хора наемат коли, защото искат да достигнат определена дестинация. От време на време обаче колата може да се ползва не за шофиране, а като затворено лично пространство. Японската компания за отдаване на коли под наем Orix забелязва, че напоследък колите им все по-често биват наемани, но не с цел придвижване между две точки. След като преглеждат архивите си с изминати километри на колите, става ясно, че някои от превозните средства са върнати без никакво навъртяно разстояние. Times24 Co., водеща компания за коли под наем с над 1.2 регистрирани потребители, съобщава същото нещо. За да разберат какво точно се случва, двете компании правят проучвания сред клиентите си.

Резултатите са повече от интересни. Един от потребителите е заявил, че наема коли, за да ги ползва като място за дрямка, друг отговаря, че ги използва като пространство за съхранение на багаж. След земетресението и цунамито в регион Тохоку през 2011 коли са били наемани и за зареждане на телефони.

Вижте също: BMW: повече е-коли и по-бързо

Наемането на коли е доста популярно в Япония. Клиентите могат да ги запазят за цял ден или няколко часа чрез мобилно приложение. Наемането за 30 минути става срещу по-малко от 400 йени (около 4 долара), а фирмите имат над 12 000 обекта с коли в цялата страна.

Идеята за наемане на кола с цел дрямка, зареждане на устройство, ядене, разговори по телефона, гледане на YouTube показва колко алтернативни варианти има за използване на дадена услуга. Въпросът е как ще реагират компаниите, които предлагат коли под наем. Едва ли ще започнат да рекламират различни ползи на колите, понеже колкото повече километри се навъртат, толкова повече печелят те. По-вероятно изглежда да започнат да добавят допълнителна такса, ако колата не се кара, за да не са на загуба. Това обаче би било малко нечестно спрямо хората. След като си плащат за дадена услуга, нека клиентите да избират как да я използват.

Вижте още: Daimler поиска 60 000 Mercedes-Benz коли да бъдат върнати на компанията