Evergrande, китайска фирма, за която се смята, че е най-голямата компания за недвижими имоти в света и която подкрепя стартъпи като Faraday Future и NEVS, обяви огромна инвестиция от 23 милиарда долара в производството на 1 милион електрически коли и 500 GWh батерии годишно.

Компанията е известна с това, че има финансови дялове в различни фирми в Китай и чужбина. С оценка от над 100 милиарда долара и приходи от над 40 милиарда долара, Evergrande сега се стреми да разшири дейността си в сегмента на електрически превозни средства. Първите стъпки компанията започна с придобиването на дял за 2 милиарда долара във Faraday Furture. Компанията се раздели с още 2 милиарда долара, за да поеме контрола над NEVS, изцяло електрическия наследник на SAAB.

След придобиването на големи дялове в тези компании за електрически превозни средства, Evergrande твърди, че се е „сдобила с ключови технологии в сектора“ и сега планира да пусне собствено производство електрически превозни средства в Китай. Компанията обяви масивна инвестиция на стойност 160 милиарда юана (23 милиарда долара) в три фабрики в Гуанджоу. Все още не е определен времеви график за стартиране на производството.

Вижте още: Изкуствен интелект брои пандите в Китай