Тази седмица YouTube обяви, че скоро ще пусне актуализация на мобилното си приложение, която ще донесе поддръжка на видеоклипове в други формати и ориентации чрез динамично адаптиране на плейъра, независимо какво видео гледате в момента.

Както YouTube казва в своя блог, "На кого му пука, ако те са вертикално или хоризонтално ориентирани? Заснети с мобилен телефон или DSLR? Квадрати, 4: 3 или 16: 9".

Идеята е, че на самия софтуер трябва да се адаптират към пуснатия видеоклип, по подходящ начин, вместо да се опитва да се натъпче в една фиксирана част на приложението поради технически ограничения. Когато тази функция пристигне в следващите седмици, YouTube плейърът ще се регулира автоматично, когато гледате вертикално, квадратно или хоризонтално видео, казват от YouTube.

Компании като Snapchat отдавна използват вертикално видео. Дори Facebook заяви, от тази година ще спре да изрязва вертикалните видеоклипове. Неизбежно беше и YouTube да намери начин да показва видеата по по-адаптивен начин.

В допълнение към актуализираната YouTube също така каза ще направи новата функция за споделяне достъпна в Латинска Америка, а след това и в САЩ. Опцията за първи път бе въведена миналата година в Канада, предлагаща споделяне тип съобщения (виж видеото по-долу).

 

 

Не би било изненадващо да видим как YouTube ще разшири тази функция с течение на времето, за да включва други функции като съвместно гледане на видео и т.н.

От YouTube се надяват, че потребителите ще започнат да прекарват повече време в приложението. Конкурентни мрежи, като Twitter, Facebook и Snapchat, инвестират много във видео и именно затова YouTube иска да подобри услугата си, за да е по-конкурентоспособна.