Известно е, че шпионските спътници, намиращи се на ниска орбита, осигуряват много висока резолюция на снимките. Но те преминават много бързо над целта, а на следващия път се оказват в леко изместена позиция. Постоянният контрол над едни или други райони на планетата може да бъде осигурен от геостационарен спътник. Само че е доста трудно да си представим, че от такова разстояние (36 хиляди километра) камерите на спътника ще могат да доловят нещо ценно (според критериите за качество на военните).

Новият спътник има за цел ежедневно директно видеонаблюдение на интересните участъци, като за целта в него се използва много нетрадиционна оптика. Проектът се нарича MOIRE (Membrane Optical Imager for Real-Time Exploration) - мембранна оптична система за изображения и работа в реално време и се разработва от изследователската агенция на Пентагона - DARPA.

MOIRE предлага оригинално решение, като в качеството на лещи се използва много тънка и лека мембрана с диаметър 20 метра. На нея има гравиран специален дифракционен участък, който фокусира светлината в обективите на камерите. Резолюцията на снимките в случая не може да се нарече рекордна - един пиксел ще е с мащаб от около три метра земна повърхност, но това е предостатъчно за следенето на движещите се мобилни ракетни установки или проследяване изстрелването на вражеските балистични ракети.

Системата ще работи във видимия, а по-късно и в инфрачервения диапазон, като в „полезрението" на спътника ще попада площ от около 110 квадратни километра. При това важно е отново да се спомене, че комплексът няма да прави отделни снимки, а ще предава в наземните станции директен видеопоток с честота не по-малко от един кадър в секунда.
Очакваната цена на един такъв спътник ще възлиза на около 500 милиона долара.