Какъв първи ден на Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC)! Мога да го опиша с много думи, сред които са вълнуващ, дълъг, интересен, изморителен, изненадващ, но истината е, че ни очакват още няколко такива - MWC 2016 е едва в началото си.

Днес се състояха три от най-важните конференции, а аз имах удоволствието да посетя тази на LG, за да проверя дали огромното количество слухове, запълващи дните преди MWC 2016, бяха истина. Щеше ли корейският производител да представи своеобразен модулен смартфон? Напускаха ли бутоните гърба на устройството, за да заемат далеч по-стандартното място на страничния профил? Както вече прочетохте, отговорите са положителни.

Съвсем за кратко ще се върна отново на събитието, тъй като то зададе пътя, по който LG поема с тазгодишния си флагман. Ако LG G4 залагаше на кожения заден панел, за да повиши чувството за класа, то тази година това желание остава на заден план. Сега флагманската серия на компанията е посветена на друга вълна – музикална, шарена, приятелска и преди всичко – забавна. Това беше духът на конференцията още от първата минута. Освен че всичко започна с весела музика и много цветове по големите екрани, кратките клипове, които после демонстрираха най-интересните възможности на G5, бяха изготвени под формата на комикси. Тонът беше даден, а аз с огромно нетърпение очаквах да се срещна на живо със смартфона, който спокойно мога да определя като интересен експеримент.


 

Ако трябва да бъда напълно откровен, първите снимки, които започнаха да изплуват в интернет пространството още преди седмици, ме накараха да се запитам какво точно се случва. Добрата новина е, че когато подържите G5 в ръце, ще усетите, че телефонът всъщност притежава много приятен дизайн. Това не означава, че всичко е перфектно. Все още оставам леко разочарован от връщането на бутоните за контролиране на звука на страничния панел, а и черната рамка около дисплея е нещо, без което устройството щеше да изглежда много по-добре. Истината е, че то е малко по-обемисто спрямо предшественика си, но има и по-малък дисплей. Тази новина не е сред добрите. Но пък останалите са.

Още от LG G2 корейският производител ме спечели с едно – желанието да експериментира и да търси по-нестандартните решения. Това достига връхна точка със смартфона, представен днес. В желанието си да направят метален апарат, който да носи усещането за монолитност, което се придава от дизайна без отварящ се заден капак, но и същевременно да запазят лесния достъп до батерията, който е много важен за някои потребители, от LG са стигнали до едно хитроумно решение.

 

 

В долния край на левия профил на устройството е разположен бутон. Неговото натискане освобождава цялата част под дисплея, която се изважда чрез плъзване, а с нея и батерията. И това наистина работи. Но от LG са помислили още и са решили, че могат да използват този тип механизъм, за да разширят възможностите на апарата. Тук на сцената излизат аксесоарите – CAM Plus и Hi-Fi Plus. Първият е по-обемист и слагането му добавя сериозна издутина на задния панел на устройството. Това е напълно преднамерено, тъй като идеята му е да направи снимането с G5 лесно с една ръка – подобно на ръкохватката на фотоапаратите. Освен това този модул добавя и три физически бутона – за заснемане на снимка, на видео и въртящ се пръстен за приближаване и отдалечаване. Издутата част на модула е приютила и допълнителна батерия с капацитет 1200 mAh. Идеята изглежда чудесна, но това не означава, че е перфектна. Модулът е изработен от твърда пластмаса, която наподобява кожа и усещането е малко странно.

 

 

Hi-Fi Plus добавя нещо, което ще е хареса на всеки меломан – 32-битов DAC (цифрово-аналогов преобразувател), който надгражда на 24-битовия, наличен в основното тяло на телефона. Модулът носи инициалите B&O, тъй като е изработен в партньорство с Bang & Olufsen. И тук, подобно на CAM Plus, модулът стои странно, тъй като е изработен от друг материал, в друг цвят. Въпреки че в зоната на тест беше прекалено шумно, аудио възможностите на LG G5 са завидни.

 

 

За съжаление към момента нямаме информация нито за цената на LG G5, нито за тази на аксесоарите. Тя ще е от особено голямо значение за модулите, които по-скоро биха привлекли вниманието на технологичните ентусиасти, отколкото на по-масовия потребител. Рисков ход на корейците, който с интерес ще следя дали ще се окаже успешен.

И тук е време да сложа малко пауза от по-нестандартните решения в G5, за да обърна внимание на параметрите му. Новият флагман запазва QHD дисплея на миналогодишния модел (2560x1440 пиксела), макар и тук да е в по-малък размер – 5.3 инча. Разликата е, че е защитен от по-новото и здраво стъкло Gorilla Glass 4. За работата на телефона се грижи новият процесор Snapdragon 820, графичен чип Adreno 530, 4 GB RAM и 32 GB вътрешна памет. Наличен е слот за microSD карта, като се поддържат до 200 GB. Операционната система е Android 6.0 Marshmallow, модифицирана с LG Optimus UX 5.0. Най-сериозно впечатление ми направи липсата на менюто с приложения (App Draw) - нещо, което предпочитам да виждам в Android телефоните.

Една от новите функции е Always On дисплеят, която видяхме във V 10. Разликата е, че тук информацията не се показва на втори екран, а директно на основния. Това е възможно, тъй като дисплеят има втори контролер, който управлява само част от пикселите. Функцията е удобна, тъй като можете да видите новите си уведомления или часа, но без да светвате целия дисплей. Според информацията от LG Always on функцията консумира едва 0.8% от батерията на час. Дисплеят е с много високо качество, но това вече не може да бъде изненада. Наличен е сензор за пръстови отпечатъци на гърба, а портът за зареждане и пренос на данни вече е USB Type-C. Батерията е с капацитет 2800 mAh и поддържа функцията за бързо зареждане.

Самият хардуер се справя много бързо, но не трябва да забравяме, че имах възможност да го разгледам за броени минути. По-категорично мнение ще мога да дам след пълен тест.

Самият телефон е изработен от метал, който е удобно заоблен в профилите, но вече липсва типичната извивка, която познаваме от предишните поколения от серия G.

Камерата продължава да бъде сред силните страни на серията G на LG. И тук са налични лазерният автофокус, оптичната стабилизация и сензорът за цветовия диапазон, но разликата е, че смартфонът разполага с две камери на гърба си (16 MP f/1.8 и 8 MP), с които може да улови 135-градусова снимка. Наличен е стандартен режим.

 

 

Да се върнем отново на по-рисковите решения – приятелите на LG G5, както ги наричат от компанията. Те са 360-градусова камера, очила за виртуална реалност и симпатично роботче, наречено Rolling Bot.

Очилата са оборудвани с два 1.88-инчови дисплея (всеки с резолюция 960x720 пиксела) и са много леки, а основната им идея е за консумация на 360-градусова мултимедия. Имах възможност да изживея спускане с увеселително влакче и чувството наистина е интересно. Проблемът е, че очилата не се усещат като особено стабилни, а и не могат да се използват с диоптрични очила. Това означава няколко стъпки, за да се направи настройката. Причината е, че не е наличен контролер за това на удобно място, а трябва да се завъртат директно лещите. Самата картина няма да отвее конкурентите от Oculus, но не това е идеята тук.

LG 360 CАМ се използва за заснемане на 360-градусови снимки и видео, което после можете да консумирате с очилата. Тя е компактна, оборудвана с два 13 MP широкоъгълни сензора. Устройството се справи добре с работата си и наистина показа интересни резулати. Връзката с телефона става безжично.

 

 

И за финал оставих Rolling Bot. Малкият робот, който се управлява през телефона, има камера, която предава сигнал в реално време, разполага още с микрофон, високоговорител и също може да контролира някои уреди в дома. Точно как става последното, нямах възможност да проверя, но управлявах за малко Rolling Bot и беше забавно изживяване.

Дали тези придружители ще пленят интереса на потребителите? Те не само звучат интересно, но наистина изпълняват добре своите функции, въпреки че останах леко разочарован от очилата. Проблемът е, че все още не знаем и техните цени.

Тази година LG предприе наистина интересен, но рисков ход, тъй като направи някои сериозни промени и нововъведения във флагманската си серия. Дали ще бъде успешен както винаги – времето ще покаже. Въпреки това трябва да поздравя компанията, тъй като не се притеснява да експериментира и да търси новото в света на смартфоните.

Новините от Световния конгрес продължават на специалната ни страница в партньорство с Теленор.