Ако технологичният свят трябва да избере една от своите мечти, които да изпълни, вероятно едноличният победител ще бъдат огъващите се дисплеи. Това за пореден път демонстрира британската компания FlexEnable, която представи поредния такъв прототип. Тяхното устройство не е работещо и всъщност фирмата не цели потребителския пазар. Въпреки това технологията е готова, работеща и след малко повече от година би трябвало да я видим в действие, в реални устройства, макар и днес да имаме само екран, на който е пуснато демо.

 

Прототипът на FlexEnable е базиран на технология, която компанията нарича OLCD, или organic liquid crystal display. Тя използва пластмасови транзистори, с които постига гъвкавостта си. Според представител на фирмата екраните могат да достигат същите резолюции като LCD, със същия разход на енергия. Те могат да се огъват немалко, но не и колкото гъвкавите OLED дисплеи, които обаче са в много по-ранна фаза на разработка.

Прототипът на Мобилния конгрес нямаше тъч функции, но те лесно могат да се добавят при нужда чрез същата технология. Тя има приложение и извън света на дисплеите. Това, което компанията демонстрира, е гъвкав сензор за пръстови отпечатъци. Той би могъл да се увие около волан на автомобил или дръжката на врата, така че да се активират само ако правилният човек ги докосне.

 

 

Изводът от посещението ни до далечната зала 8.1 на Fira Gran Via е, че бъдещето ни със сигурност е доста гъвкаво.

 

Вижте всички новини и впечатления от MWC 2016 в специалния ни портал.