Вчера вечерта Samsung спука балона на напрежението на MWC2016 и най-накрая представи новата си линия смартфони от най-висок клас. Звездата на тяхното шоу, за което се шумеше от месеци, обаче не бяха новите устройства, които са великолепни, нито VR шлемовете, които всички в залата носиха, а един човек със сива тениска и дънки - Марк Зукърбърг, изпълнителен директор и създател на Facebook. 

Всъщност предпоставките за това бяха чудесни. След като бяхме помолени да сложим хедсетовете на главите си, ни беше показано видео и когато дойде моментът да ги свалим, от колоните се разнесе обявлението "Посрещнете Марк Зукърбърг". Сваляйки Samsung Gear VR от очите си, видях как Зукърбърг минава по пътеката, придружен от ахкания и възгласи от публиката, включително и от моя милост, а секунди след като беше в средата на сцената, армия от фотографи и журналисти изтича, за да го снима. Това, за което той зае сцената, беше партньорството между Facebook и VR инициативите на Samsung, но истината е, че почти никой не му обърна внимание.

Всички в залата бяха заети да снимат, туитват и споделят, че Марк Зукърбърг е там. Усещането от реакцията на хората беше по-близо до това, което се прави в присъствието на рок звезди и холивудски актьори. Включително и онзи човек, който отиде да си направи селфи със сцената. Истината е, че по-късно в тест зоната на Samsung името на Зукърбърг се чуваше толкова често, колкото и имената на новите смартфони на компанията.

Случката от вчера звучи като странна метафора, в която рок звездите са скромни милиардери, завладяващи ума на хората, които от своя страна са заети с изживяванията, които са им осигурени. Самият факт, че всички ние бяхме втренчени във VR видеото на Samsung, докато очевидно най-влиятелният човек в технологичната индустрия минаваше между нас, е показателен. Единственият въпрос е за какво бъдеще говори това? Мрачно като в "Матрицата" или светло като в презентацията на Марк Зукърбърг?

 

Вижте всичко от Мобилния конгрес в Барселона в специалния ни портал.