Роботизацията и изкуственият интелект ще създадат дигитални работници – софтуер, който изпълнява автоматизирани задачи, които традиционно се правят от хора – за повече от 40 процента от компаниите в САЩ през следващата година. Една десета от бъдещите стартъпи ще назначат повече дигитални служители, отколкото хора. Нещо повече - през 2019 г. около десет процента от работните места в САЩ ще бъдат премахнати заради автоматизацията, която ще бъде отговорна и за създаването на еквивалента на три процента от днешните работни места.

Това са трите основни заключения от две любопитни изследвания на анализаторската компания Forrester Research (Predictions 2019: Automation и Predictions 2019: Artificial Intelligence). Те изучават влиянието на изкуствения интелект и роботизацията върху компаниите. Анализаторите прогнозират, че като цяло ефектите ще бъдат положителни, но предупреждават, че пътят напред към възприемането на новите технологии няма да бъде безпроблемен.

Търсенето на ИИ решения ще се задълбочи в условията на сериозна конкуренция между компаниите, които се опитват да открият подходящи услуги и специалисти. Малко парадоксално, изкуственият интелект може да се окаже решението на проблема с набирането на персонал, който той създава. Forrester прогнозира, че през 2019 г. набирането на човешки ресурси с помощта на изкуствен интелект ще става все по-разпространено, водейки до безпрецедентно ниво на успешни назначения.

Според Forrester основните проблеми в близко бъдеще са свързани с управлението на големи масиви лични данни и нуждата от по-сериозно инвестиции в информационната инфраструктура. Управление на промяната, непредвидливост, сигурност и контрол са други усложняващи фактори, с които компаниите ще трябва да се справят.