Ако човечеството ще използва лунни бази, сътворени с помощта на 3D принтери, не може да си позволи нещата да се объркат - и NASA разработва технологията, за да гарантира, че тези части ще бъдат изградени правилно. Наскоро агенцията избра проект на компанията Relativity Space, която работи върху разработката на принтери за създаване на части за космически кораби, които могат да открият грешки и да коригират 3D печат в реално време.

Ако дадено парче от конструкцията на лунния хабитат или радиационен щит е дефектно, технологията може автоматично да хване проблемите и да ги поправи, да определи дали печатът все още е надежден, или дори да преработи изцяло корпуса за скрап.

Това е първата фаза на проекта и все още има подробности за уточняване. NASA дава на Relativity Space 125 000 долара за шест месеца за подобряване на процеса на производство.

Успешният проект може да означава много не просто за проучване на Космоса, но и за производство в космически условия като цяло. Преселниците на Луната, Марс и други светове биха могли да намалят зависимостта си от запасите от Земята, знаейки, че могат надеждно да отпечатват части, използвайки местни ресурси. Това може да помогне и за 3D печата като цяло, защото потребителите няма да се тревожат много за недостатъци, които могат да ги накарат да изхвърлят творенията си, защото те ще се коригират в движение.

Снимка: ESA

Виж още: Има ли край Вселената?

 

Тагове: