След няколко години на развитие и успешни опити Space X успя да стане първата частна компания в света, извела хора в открития Космос със собствен кораб. От NASA определят полета като исторически, защото благодарение на компанията на Илон Мъск американските астронавти са в орбита около Земята без помощта на Роскосмос. Успешният старт маркира началото на нова космическа ера за САЩ, като той бе приет от медиите в Русия за сериозно поражение на руската ракетна индустрия.

Ветераните на NASA Боб Бенкен и Дъг Хърли излетяха с новия автоматизиран кораб Crew Dragon, подпомогнат при старта от ракетата Falcon 9. Той представлява удобна капсула, чието предназначение е да вози хора до и от Международната космическа станция. След успешния старт от Космическия център Кенеди, намиращ се във Флорида, астронавтите успяха да достигнат околоземна орбита за около 12 минути. Те ще прекарат в открития Космос целия днешен ден, преди да опитат скачване с МКС.

Всичко това е прекрасна новина за Space X, защото благодарение на старта те успяха да се утвърдят като основен партньор на NASA. Това е и добро начало за кампанията на Мъск за разработка на технологии и колонизация на Марс.