Фритьоф Нансен, ръководителят на първата експедиция, прекосила Гренландия, веднъж описва това, което е открил в Арктика, като „голямото ледено приключение, дълбоко и чисто като безкрайност“. Нансен, който е пътувал през 1888 г., не е могъл да знае за чудесата, скрити в ледения пейзаж под ските му.

Днес благодарение на радара, сателитите и други технологии частта от Гренландия, която се намира под ледената си покривка с дебелина 3000 метра, най-сетне е видима. Тези нови инструменти разкриват сложен, невидим пейзаж, който съдържа улики за миналото и бъдещето на Арктика.

 

Най-дългият каньон в света

Ледената покривка на Гренландия крие най-дългия каньон в света. Открит през 2013 г., той се простира на 740 километра от най-високата точка в централната част на Гренландия до ледника Петерман на северозападното крайбрежие. Това е значително по-дълго разстояние от големия каньон Ярлунг Цангпо с дължина 496 км - най-дългия каньон на планетата, който всъщност можете да видите с очите си.

Гренландският каньон се потапя на дълбочина до 800 м на места и е широк 6 км. За сравнение Големият каньон в Аризона е средно около 1.6 км дълбок и 16 км на ширина. Части от него могат да насочват разтопена вода от под ледената покривка към морето. Вероятно се е образувал преди ледената покривка и някога е бил канал, в който е текла доста мощна река.

 

Невидими планини

Каньонът не е единствената пресечена част от подледения пейзаж на Гренландия. Десетилетия картографиране на острова чрез проникващ в леда радар (който обикновено се монтира на самолети) разкриха здрави планински вериги и потъващи фиорди под ледената покривка.

Карта на Гренландия от 2017 г. показва вдлъбнатина, подобна на купа в центъра на острова. Кръг от крайбрежни планински вериги обгражда тази хлътнала зона. Картата разкри топографията, лежаща в основата на течащите ледници на Гренландия, което може да помогне на учените да предскажат колко бързо ще се движат ледниците при затопляне и колко бързо ще оформят айсберги в океана.

 

Праисторическо езеро

Преди стотици хиляди или милиони години, преди Гренландия да бъде покрита с лед, тя е била дом на езеро с размерите на Роуд Айлънд и Делауеър, взети заедно. Днес езерото е депресия, пълна със седименти, но някога районът е бил напълнен с вода на дълбочина до 250 м на някои места. Езерният басейн обхваща 7100 квадратни километра и се захранва от най-малко 18 различни потока. Коритото може да съдържа ценни улики за климата на Арктика в далечното минало, макар че откриването на тези тайни би изисквало пробиване през 1.8 км лед, който сега покрива древното място.

 

Скрити подземни бижута

Ледената покривка на Гренландия също крие пейзаж от езера, подобни на бижута, пълни с кристална разтопена вода. Има най-малко 60 от тези малки езера, най-вече групирани в Северна и Източна Гренландия. Езерата са с размери от 200 м до 5.9 км в диаметър.

 

Доказателства за метеоритни удари

Не цялата топография под ледената покривка е със земен произход. Учените са открили поне два вероятни метеорни кратера, заровени дълбоко под леда. И двете "дупки" са в Северозападна Гренландия: единият се намира под ледника Хаявата, а другият е на 183 км от първия. Кратерът Хаявата се намира под около 930 м лед, а вторият кратер е заровен под 2 км лед. Вторият е с диаметър 36 километра, което го прави 22-рият най-голям метеоритен кратер, открит някога на Земята. Първият е малко по-малък - 31 километра в диаметър.

 

Перфектно запазени изкопаеми растения

Ледено ядро, изкопано по време на опита от епохата на Студената война за изграждане на база за ядрени оръжия, беше проучено отново през 2017 г. и беше установено, че съдържа перфектно запазените вкаменелости на растения, датиращи отпреди милион години.

"Най-добрият начин да ги опишем е сушене чрез замразяване", каза тогава Андрю Христос, водещ автор на изследването и преподавател в Катедрата по геология на Университета на Върмонт в Бърлингтън. "Когато ги извадихме и сложихме малко вода върху тях, те се разтопиха, така че изглеждаха сякаш са умрели едва вчера."

Ядрото идва от Северозападна Гренландия и растенията, които се държат в него, може да са израснали в бореална гора. Такава гора може да расте само при условия без лед, което предполага, че части от ледената покривка на Гренландия може да са по-млади, отколкото смятаха изследователите по-рано.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Гробище на Луната ще приема тленни останки на богати покойници