Над една трета от ледения шелф на Антарктика е изложен на риск от срутване, тъй като Земята продължава да се затопля.

В ново проучване учени от Университета в Рединг установиха, че с продължаването на климатичните промени и ако глобалната температура на Земята се повиши до 7.2 градуса по Фаренхайт (4 градуса по Целзий) над прединдустриалните нива, около 500 000 квадратни километра от Антарктическите ледени брегове могат да се срутят в морето. Ледените масиви са постоянни плаващи ледени плочи, прикрепени към бреговата линия и сривът им може значително да повиши нивото на морето в световен мащаб, предполагат изследователите.

"Ледените плочи са важни буфери, които пречат на ледниците на сушата да се вливат свободно в океана и да допринасят за повишаването на морското равнище. Когато се срутят, това е като една гигантска коркова тапа, извадена от бутилка, позволяваща невъобразими количества вода от ледниците да се изливат в морето", се казва в изявление на водещата авторка на изследването Ела Гилбърт, изследовател от Катедрата по метеорология на Университета в Рединг.

Всяко лято в Антарктида ледът на повърхността на ледения шелф се топи и тази вода се влива в снега отдолу, където замръзва. Но в години с повече топящ се лед, отколкото снеговалеж тази вода в крайна сметка се събира върху повърхността на ледения шелф и попада в пукнатини в леда, топейки се и уголемявайки тези пукнатини, докато леденият шелф се откъсне в океана. Точно това се случи с ледения шелф Larsen B през 2002 г. и в това проучване изследователите идентифицират ледения шелф Larsen C като изложен на особен риск от колапс при по-топли температури.

В това проучване изследователите са използвали регионална технология за моделиране на климата с висока разделителна способност, за да предскажат как топящият се лед и воден отток ще повлияят на стабилността на ледения шелф във времето и при различни глобални температури. Те моделират уязвимостта на ледения шелф при глобални температури 2.7 градуса F (1.5 градуса C), 3.6 градуса F (2 градуса C) и 7.2 градуса F (4 градуса C) над доиндустриалните нива - три сценария, които са възможни през този век.

"Знаем, че когато се натрупа разтопен лед на повърхността на ледените рафтове, това може да ги накара да се срутят грандиозно. Предишни изследвания ни дадоха по-широката картина по отношение на прогнозирането на спада на ледения шелф на Антарктика, но новото ни проучване използва най-новите техники за моделиране за попълване на по-фините детайли и предоставяне на по-точни прогнози", казва Гилбърт.

"Констатациите подчертават важността на ограничаването на повишаването на глобалната температура, както е посочено в Парижкото споразумение, за да избегнем най-лошите последици от изменението на климата, включително повишаването на морското равнище", алармира Гилбърт.

Снимка: NASA ICE

Виж още: Тези Android и iOS приложения бъркат дълбоко в джобовете ни без знанието ни