Агенцията за храните и лекарствата на САЩ за пръв път одобри използването на 3D-отпечатани хапчета. Въпросното лекарство - наречено Spritam - се използва за лечение на хора, страдащи от епилепсия, и първата партида от тези хапчета трябва да се появи в началото на следващата година.

"Чрез комбиниране 3DP технологията с предписаното лечение на епилепсия Spritam е предназначено да покрие нуждите на пациентите", казва Дон Уетерхолд, изпълнителен директор на Aprecia, фармацевтичната компания зад лекарството. "Това е първата линия от продукти, които Aprecia планира да въведе като част от ангажимента ни да променим начина, по който пациентите приемат медикаменти."

Действително има редица предимства за 3D печата на лекарства. На първо място, може да се контролира колко бързо хапчетата ще се разтварят, което означава, че ще могат да се приемат само с една глътка вода. На второ място, лекарствата ще могат да се наслояват достатъчно добре, за да могат да са с приемлива форма за приемане. Също така това е още една стъпка към персонализираната медицина, т.е. с 3D печата лекарите ще могат да пригодят лекарствата за пациентите по-добре. Това по същество би създало лекарства по поръчка, вместо да се разчита на масово произвежданите хапчета. Лекарите биха могли да променят дозата чрез промяна на софтуера на 3D печатната машина. И още лекарствата ще могат да бъдат произведени в дома ви или в специализирано лечебно заведение в близост до вас, а не в някаква фабрика на другия край на света.       

"През последните 50 години ние произвеждаме хапчета в заводите и след това ги транспортираме до болниците. За първи път този процес се променя и можем да произвеждаме хапчетата в по-голяма близост до пациента", казва д-р Мохамед Албед Алхнан пред BBC News, който е лектор по фармацевтика в университета в Central Lancashire.

Това е първият път, когато FDA одобрява 3D-отпечатани лекарства за консумация - въпреки че те вече са дали зелена светлина за други медицински изделия, отпечатани с 3D принтери (протези и хирургични инструменти например). Това може да проправи пътя за одобряването на други по-инвазивни процедури, като 3D отпечатване на органи или кости.

 

Прочетете още: В MIT изобретиха 3D принтер за стъкло