Това може да звучи като нещо направо от епизод на Black Mirror, но полицейското наблюдение чрез дронове с технология за разпознаване на лица вече се превърна в реалност в Близкия изток.

Полицията в Шаржа, третият по население град в Обединените арабски емирства, използва дронове с технология за разпознаване на лица, за да проследява издирваните престъпници. Правоприлагащата агенция използва мрежата за видеонаблюдение, задвижвана от изкуствен интелект, за тази задача, според доклад, публикуван в Gulf News.

Ето как работи технологията: след като снимката на престъпник бъде подадена в мрежата на AI, безпилотните дронове за разпознаване на лица излизат в небето и сканират претъпканите обществени пространства. Когато дрон заподозре, че е забелязал цел, той заснема неговите или нейните изображения - евентуално лети по-ниско и настройва обектива за по-добър ъгъл.

След това модели за машинно обучение сканират изображенията за незабавен анализ. Ако се открият съвпадения, наземните части на полицията се придвижват, за да извършат ареста.

Поддържащият 5G патрул има за цел да намали времето за реакция, да ускори трансфера на данни в сектора за сигурност, свързвайки патрулна камера с висока разделителна способност, оборудвана с AI, с командната стая.

Докладът не уточнява подробно дали полицията е извършила успешни арести с помощта на безпилотни машини за разпознаване на лица или какви стъпки се предприемат за балансиране на технологиите с правото на личен живот на хората. Но използването на безпилотни летателни апарати от служители на обществената безопасност в Шарджа не е нещо ново. През последния месец полицията е извършила поне 200 операции с такива апарати.

Полицията в Шарджа използва дронове за наблюдение на нарушенията при карантината за COVID-19, разследване на местопрестъпления и пътни произшествия, издирване на изчезнали лица, проследяване на незаконни дейности и наркодилъри, осигуряване на чувствителни зони, патрулиране на опасни промишлени обекти, управление на насилието на тълпите и осигуряване на наблюдение за големи тълпи по време на публични събития.

По време на неотдавнашен пожарен инцидент в кулата Abbeco в Шарджа полицията използва дронове, за да проследи жителите, попаднали в капана на горящата сграда, и напътства аварийни екипи до мястото, за да ги спаси.

Снимка: DroneDJ

Виж още: Каква операционна система се използва в Космоса?