Американските военновъздушни сили все повече разчитат на дронове, за да засилят своя арсенал, но досега не бяха поверявали тяхното управление на друг освен на обучени пилоти.

За пръв път обаче изкуствен интелект управлява американски военен летателен апарат, служейки като втори пилот на шпионския самолет U-2 Dragonlady. Това става по време на полет над Калифорния на 15 декември.

Системата ARTU, която е вариант на използвания в игри като шах изкуствен интелект Zero, е управлявала радара при симулирана ракетна атака. Тя е решавала къде да бъдат търсени вражеските ракети и кога фокусът на поведението на самолета да бъде върху неговото собствено оцеляване. На практика това прави изкуствения интелект своеобразен водач на мисията, тъй като той не лети, но определя къде и как трябва да летят хората пилоти. Освен това интелектът взема решенията напълно самостоятелно, без човешки контрол.

Военните са обучавали алгоритъма в продължение на месец, учейки го да открива върхове и да идентифицира опасности, както и да общува с пилотите

Постижението е впечатляващо, защото не можем да видим често изкуствен интелект да взема решение по време на битка дори при тестове. Нещо повече, Пентагонът разработи кодекс на поведение за изкуствения интелект, който не позволява на компютрите да стартират сами атаки. Следващото подобно изпитание, при което AI ще насочва бойни дронове, е насрочено за юли 2021 г.

Засега военните виждат ролята на изкуствения интелект като помощник на пилоти в ситуации, които иначе могат да бъдат прекалено комплексни за тях. Тогава технологията може да поеме контрол над някои системи, оставяйки пилотите да се фокусират върху най-важните проблеми.

Снимка: Wikipedia

Виж още: Amazon желае отпечатък от вашата длан. Бягайте далеч