PC геймърите само в САЩ са похарчили за хардуер и допълнителни аксесоари през 2020 г. сума, която е равна на бюджета за отбрана на Дания. Разходът от фрапантните 4.5 милиарда долара за тяхното любимо хоби представлява скок с 62 процента на годишна база и също частично обяснява защо е толкова трудно да си купите видеокарта в момента.

По данни на MPD Group сумата, похарчена за аксесоари като геймърски слушалки и клавиатури, се е увеличила с цели 81 процента, докато тази за хардуер е скочила с 57 процента.

Високобюджетни видеокарти като Nvidia RTX3080 и процесорът AMD Ryzen 9 5900Х са сред най-търсените артикули особено при липсата на по-достъпни алтернативи. Анализът твърди, че възходът на РС гейминга се дължи не само на това, че много хора са останали у дома през последните 12 месеца, но и на това, че той е най-достъпната геймърска платформа в момента.

РС геймингът е най-иновативният отворен и разнообразен сегмент в гейм индустрията и почти всяко домакинство има настолен или преносим компютър“, коментира анализаторът Мат Пискатела, според когото тази тенденция ще се запази, макар че броят на самите геймъри няма да се увеличи с много.  

Снимка: Pexels

Виж още: Вентилаторът на PS5 ще работи различно според нуждите на всяка игра