Кувейтска медия представи виртуален водещ на новини, създаден с помощта на изкуствен интелект, и планира той да чете онлайн бюлетини.

"Феда" се появи в акаунта в Twitter на уебсайта Kuwait News като изображение на жена с непокрита светла коса, облечена в черно яке и бяла тениска.

"Аз съм Феда, първият водещ в Кувейт, който работи с изкуствен интелект в Kuwait News. Какъв вид новини предпочитате? Нека чуем мнението ви", се чува как тя казва на класически арабски език.

Kuwait Times - който се сля с Kuwait News през 2022 г. - е основан през 1961 г. като първия англоезичен ежедневник в региона на Персийския залив. Абдула Бофтайн, заместник главен редактор на изданието и уебсайта, заяви, че този ход е тест за потенциала на изкуствения интелект да предлага "ново и иновативно съдържание".

Той добави, че в бъдеще Феда може да възприеме кувейтския акцент и да представя новинарски бюлетини в акаунта на сайта в Twitter.

"Феда е популярно старо кувейтско име, което се отнася до среброто като метал. Винаги си представяме, че роботите са сребристи и метални на цвят, затова съчетахме двете понятия", казва Бофтайн.

Според Бофтайн русата коса и светлите очи на водещия отразяват разнообразното население на богатата на петрол страна, състоящо се от кувейтци и емигранти.

Бързият възход на изкуствения интелект в световен мащаб поражда обещания за ползи като например в здравеопазването и премахването на рутинни задачи, но също така и страхове, например относно потенциалното разпространение на дезинформация и заплахите за определени работни места и за интегритета на изкуството.

Снимка: Unsplash

Виж още: Генеративният изкуствен интелект може да замени 300 милиона работни места