От почти две години телефоните Google Pixel разполагат с функция, за която Chrome само може да мечтае. Но миналата седмица потребителят на Reddit и бета-тестер на Chrome Canary Leopeva64 публикува няколко скрийншота и GIF файлове в r/chrome, разкриващи предстоящата функция Live Translate, която най-накрая ще се появи в браузъра на Google. 


  
В Chrome преводът в реално време ще се показва като поле за надпис, което ще покрива част от екрана. След това той транскрибира каквото и да е аудио, което възпроизвеждате, на оригиналния му език, преди бавно да преведе речта на зададения от потребителя език. Ако версията за пускане на пазара запази същия потребителски интерфейс, полето със субтитри може да бъде минимизирано или прикрепено към определена част от екрана. Потребителите ще могат да избират дали Live Translate ще генерира автоматично субтитри за целевия език, а той трябва да се появява автоматично до видео- или аудиоклипове на различен език. 
От няколко месеца Google прави бета-версия на функцията за превод в Chrome Canary - ограничената версия на браузъра за ранен достъп на компанията. Въпреки че изглежда, че функцията напредва, все още няма официална информация кога ще видим окончателна версия. 
Според публикацията поддържаните езици са английски, френски, немски, италиански, японски и испански. След миналогодишното издание на Google I/O компанията увеличи броя на езиците в Google Translate на 133, така че определено има възможност тази функция да се разрасне в бъдеще. 
Google работи по Live Translation поне от 2020 г. насам. Компанията представи функцията за първи път с Google Pixel 6 през 2021 г. и в продължение на две дълги години всички очакваха тя да се появи в браузъра Chrome. Тази бета-версия на потребителския интерфейс е подобна на начина, по който потребителите могат да избират езиците на Live Translate в телефоните Pixel. Мобилната версия е актуализирана след пускането ѝ и вече поддържа 22 езика за автоматичен превод на чат, въпреки че все още поддържа оригиналните шест за превод на аудио или видео. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Вашият евтин Android телефон може да е по-добър от iPhone 16 в тази област

Тагове: