Учените са използвали изкуствен интелект, за да открият три изгубени фигури от "линиите Наска" в Перу, които са били издълбани в пустинята преди 2400 години.

Най-голямата новооткрита фигура - чифт крака - е с диаметър над 77 метра. Изследователите откриват и фигура на риба с диаметър 19 м и птица с ширина 17 м.

Преди това учените използваха същия метод, за да идентифицират хуманоидна фигура с дължина около 4 м и диаметър 2 м, съобщиха те през 2019 г.

Тези фигури, или геоглифи, са врязани в повърхността на пустинята Наска, обикновено чрез преместване на черни камъни, за да се разкрие белият пясък под тях. Към момента са преоткрити повече от 350 геоглифа. Пилотите забелязват първите линии и геометрични модели в перуанската пустиня, или пампас, през 20-те години на миналия век, а по-късните изследвания разкриват огромни геоглифи, изобразяващи колибри, маймуни, китове, паяци, цветя, геометрични модели и инструменти.

Въпреки че повечето от тези фигури се намират в пустинята Наска, те са открити и на други места в Перу. Археолозите смятат, че са изработени между 400 г. пр.н.е. и 650 г. от н.е.

Точното предназначение на линиите от Наска е дългогодишна загадка, но повечето археолози сега смятат, че те вероятно са били използвани за церемониални шествия по очертанията на фигурите, се твърди в изследването.

Водещият автор на изследването Масато Сакай, професор по антропология и археология в университета Ямагата в Япония, търси геоглифите на Наска от 2004 г. насам, като използва сателитни изображения, въздушни снимки, въздушен сканиращ лидар и снимки с дрон. На екипа на Сакаи от Института по Наска в Ямагата са били необходими около пет години, за да анализира въздушни снимки с висока резолюция на целия регион, като през това време са идентифицирани няколко нови геоглифа.

Но когато през 2016 г. получават въздушни снимки с още по-висока резолюция, те се обръщат към метод за изкуствен интелект, известен като "дълбоко обучение", за да ги проучат - в партньорство с IBM Япония и Изследователския център на IBM "Томас Джей Уотсън" в САЩ, който провежда напреднали изследвания на изкуствения интелект.

Системите за дълбоко обучение и методите, които те използват за обработка на данни, са вдъхновени от начина, по който човешкият мозък обработва информация. Обикновено една система за дълбоко обучение се обучава върху хиляди или милиони известни обекти, но Сакай и колегите му са обучили тази система с данни от само 21 известни геоглифа от Наска, които са разделили на "елементи".

Всеки известен геоглиф се състои от десетина такива елемента - например глава, торс, ръка или крак. И така, новата система за дълбоко обучение е успяла да открие само части от геоглифите, казва Сакай.

ИИ идентифицира възможните фигури около 21 пъти по-бързо от обучен археолог, а учените пътуват до местата на най-вероятните кандидати, за да проверят дали те действително са съществували. Резултатите са четирите геоглифа, описани в изследването.

Авторите пишат, че системата би могла да бъде полезна в случаите, когато експертите могат да пропуснат геоглифи на въздушни снимки: Новооткритият хуманоиден геоглиф например се намира близо до известния геоглиф на колибри в Наска, но никога преди не е бил забелязван.

Снимка: Unsplash/The Yamagata University Institute of Nasca

Виж още: Чатботовете с изкуствен интелект губят пари всеки път когато ги използвате