Чатботовете с изкуствен интелект имат проблем: те губят пари от всеки чат.

Огромните разходи за управление на съвременните големи езикови модели, които са в основата на инструменти като ChatGPT и Bard, ограничават качеството им и заплашват да спрат глобалния бум на изкуствения интелект, който те предизвикаха.

Разходите за тях и ограничената наличност на компютърните чипове, които са им необходими, също ограничават компаниите, които могат да си позволят да ги използват, и принуждават дори най-богатите компании в света да превърнат чатботовете в печеливши по-рано, отколкото са готови.

"Моделите, които се използват в момента, колкото и впечатляващи да изглеждат, всъщност не са най-добрите налични модели", казва Том Голдщайн, професор по компютърни науки в Университета на Мериленд. "В резултат на това моделите, които виждате, имат много слабости", които биха могли да бъдат избегнати, ако цената не беше проблем - като например склонност към подаване на пристрастни резултати или очевидни лъжи.

Технологичните гиганти, които залагат бъдещето си на изкуствения интелект, рядко обсъждат цената на технологията. OpenAI (създател на ChatGPT), Microsoft и Google отказаха коментар. Според експертите обаче това е най-сериозното препятствие пред визията на големите технологии за генеративен ИИ, който ще навлезе във всяка индустрия, ще намали броя на служителите и ще повиши ефективността.

Интензивните изчисления, от които се нуждае ИИ, са причината OpenAI да задържи мощния си нов езиков модел GPT-4 в безплатната версия на ChatGPT, която все още използва по-слабия модел GPT-3.5. Основният набор от данни на ChatGPT е актуализиран за последен път през септември 2021 г., което го прави безполезен за проучване или обсъждане на скорошни събития. И дори тези, които плащат по 20 долара на месец за GPT-4, могат да изпращат само по 25 съобщения на всеки три часа, тъй като работата му е много скъпа. (Освен това отговаря много по-бавно.)

Тези разходи може би са и една от причините Google все още да не е вградила чатбот с изкуствен интелект във водещата си търсачка, в която всеки ден се изпращат милиарди запитвания. Когато през март Google пусна своя чатбот Bard, тя реши да не използва най-големия си езиков модел. Дилън Пател, главен анализатор в изследователската фирма за полупроводници SemiAnalysis, изчисли, че един чат с ChatGPT може да струва до 1000 пъти повече от обикновено търсене в Google.

В неотдавнашен доклад за изкуствения интелект администрацията на Байдън посочи изчислителните разходи на генеративния изкуствен интелект като национален проблем. Белият дом пише, че се очаква технологията "драстично да увеличи изчислителните изисквания и свързаните с тях въздействия върху околната среда" и че има "спешна нужда" от проектиране на по-устойчиви системи. В сравнение с други форми на машинно обучение генеративният изкуствен интелект изисква главозамайващи количества изчислителна мощност и специализирани компютърни чипове, известни като графични процесори, които могат да си позволят само най-богатите компании.

Снимка: Unsplash

Виж още: AI представлява риск от изчезване на човечеството, равен на този от ядрена война