Възможно е в бъдеще роботите да заменят много работни места, но обикновено това са такива, които са подходящи за автоматизация. За други области като творческите професии ще бъде много по-трудно просто да използвате дигитален служител. Един предстоящ филм обаче ще се опита да докаже, че това не е невъзможно. Предстоящият sci-fi филм b ще бъде първият, който ще използва актьор с изкуствен интелект.

Това е Ерика: хуманоиден робот, който ще играе главната роля в продукция с бюджет 70 милиона долара, която разказва историята на учен, който трябва да създаде перфектното човешко ДНК. Съвсем като на кино нещата се объркват и Ерика е принудена да бяга. Сюжетът ще включва елементи от истинската история на Ерика, която е създадена от двама японски учени. В опит да изучи отношенията между човек и компютър единият от тях дори е създал роботизирана версия на собствената си дъщеря.

За ролята си роботът ще бъде обучен в основите на актьорската игра, а с машинно учене ще бъдат създадени емоции, чувства и движения, които симулират нейния човешки житейски опит.

Ерика първоначално трябваше да дебютира в друг филм от режисьора на American History X, но той се отложи. Не се знае кои ще са екранните партньори-хора на робота в b, но снимките трябва да завършат другото лято.  

Това не е първият път когато филмово студио използва нестандартни методи за пресъздаване на актьори. Кари Фишър се появи в The Rise of Skywalker след смъртта си, а предстоящият Finding Jack ще включва покойният Джеймс Дийн във важна второстепенна роля.  

Виж още: Хенри Кавил ще играе Superman в поне още един филм