Fiat Chrysler Automobiles, един от "Големите три" автомобилни производителя на Детройт, ще сътрудничи с китайските AutoX в опит да разпръсне роботи-таксита в Китай по-късно тази година, както обявиха двете компании.

Oт AutoX споменаха, че ще интегрират своя хардуер и софтуер за самоуправление в партида от минивани Chrysler Pacifica. Двете фирми казват, че ще се стремят да стартират таксиметрова услуга в няколко китайски града, като се започне с Шенжен и Шанхай, през първата половина на 2020.

Сделката, която ще бъде сключена, е пример за задълбочаването на връзките на FCA с Китай, където е най-големият автомобилен пазар в света. Компанията наскоро обяви съвместно предприятие с Foxconn, производителя на iPhone, за разработването на електрически превозни средства за китайския пазар.

От FCA са избрали да се съюзят и с други автомобилни производители и да продават коли директно на компании за самоуправление, за да придадат на марката си технологията, която мнозина виждат като бъдещето на автомобилната индустрия. Компанията е член на групите на BMW и Intel за self-driving, както и работи с Aurora, за да може да тества технологията за самоуправлението на автомобили с търговски цели.

Виж още: 10 нюанса HBO Go – защо това все още е най-добрата стрийминг услуга за масовия бг потребител?