Ако екстремните предизвикателства са вашата идея за добро прекарване, НАСА има идеалната възможност за вас. В петък космическата агенция отправи покана към доброволци за участие във втората си едногодишна симулирана мисия на Марс - Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA 2). За времето на мисията, която ще започне през пролетта на 2025 г., четиримата избрани членове на екипажа ще бъдат настанени в хабитат с площ 1700 кв.м, отпечатан на 3D принтер в Хюстън. НАСА приема кандидатури на уебсайта CHAPEA от днес до 2 април. Това е платена работа, но НАСА не е съобщила публично колко ще бъдат компенсирани участниците.

Хабитатът Mars Dune Alpha в Космическия център "Джонсън" на НАСА е създаден, за да симулира какъв би могъл да бъде животът на бъдещите изследователи на Червената планета, където околната среда е сурова, а ресурсите ще бъдат ограничени. В момента там живее и работи екипаж, който е част от първата мисия CHAPEA, която вече е на повече от половината от 378-дневния си престой. По време на престоя си доброволците ще извършват поддръжка на местообитанията и ще отглеждат култури наред с други задачи. Към местообитанието е прикрепен и пясъчник с площ 120 кв.м за симулиране на космически разходки.

За да бъдат разгледани, кандидатите трябва да са граждани на САЩ на възраст между 30 и 55 години, да владеят английски език и да имат магистърска степен в областта на STEM, както и поне две години професионален опит, минимум хиляда часа пилотиране на самолет или две години работа по докторска програма в областта на STEM. Някои видове професионален опит могат да позволят на кандидатите без магистърска степен също да се класират. CHAPEA 2 е втората от трите мисии, които НАСА е планирала за програмата, първата от които започна на 25 юни 2023 г.

Снимка: Unsplash/NASA/CHAPEA crew

Виж още: Резултатите на iPhone 12 в Geekbench разкриват съвсем скромен ръст в производителността