Докато много космически експедиции приемат предизвикателството да създадат дом на Марс, какво ще кажете за постоянен живот под вода?

Фирмата за океански технологии и проучвания DEEP обяви амбициозен план за установяване на постоянно присъствие под океаните до 2027 г.

Мисията на компанията е "да направи хората водни създания" и се върти около разработването на иновативни технологии и решения за изследване и обитаване на океанските дълбини. В основата на тази инициатива са няколко ключови компонента, включително Sentinel - подводна територия, която ще предефинира начина, по който учените живеят и работят под водната покривка.

Освен това редица подводни апарати, оборудване за гмуркане и инструменти за научни изследвания, ще подпомогнат допълването на този хабитат, подкрепени от всеобхватни програми за обучение и квалификация на техническите и човешките способности.

Звучи невероятно, но средата Sentinel може да се похвали с възможността да бъде класифицирана в световен мащаб от DNV, водеща класификационна организация за подводни технологии.

Това ще даде възможност на учените да живеят и работят под вода на дълбочина до 200 м за продължителни периоди от време - до 28 дни. Още по-важно е, че тази конкретна дълбочина позволява на изследователите да навлязат в епипелагичната зона на океана, или зоната на "слънчевата светлина", където се смята, че живеят 90% от морските обитатели.

Възможността за цялостно изследване на това пространство, а не само за кратки навлизания на повърхността обещава да промени начина, по който учените наблюдават, контролират и разбират океаните.

За разлика от предишните структури с фиксирано местоположение и временни структури Sentinel е модулен, мащабируем, автономен, възстановим, преконфигурируем и разгърнат. Тази адаптивност го прави изключително ефективен за дългосрочни подводни операции.

Снимка: DEEP

Виж още: Финландия въвежда дигитален паспорт за по-безпроблемно пътуване

 

Тагове: