Океанът има теч.

Технически погледнато, това е извор, защото водата тече навътре, а не навън. Но по отношение на глобалната физика това определено е теч. Известен е като Оазисът на Пития и е извор на почти прясна вода, която извира изпод океанското дъно през разлом, наречен зона на субдукция Каскадия.

Феноменът бе открит случайно от тогавашния студент, а сега съветник по въпросите на политиката в Белия дом Брендън Филип, който забелязва мехурчетата, които изворът извежда на повърхността, и по-рано тази година Филип и останалите членове на изследователския екип от Вашингтонския университет публикуваха изследване на извора.

"Те изследваха в тази посока и това, което видяха, не бяха просто мехурчета метан, а вода, която излизаше от морското дъно като от пожарникарски маркуч. Това е нещо, което никога не съм виждал и доколкото ми е известно, не е наблюдавано преди", казва в съобщение за пресата Еван Соломон, геолог на морското дъно и един от авторите на статията.

Често пъти мехурчетата, излизащи от дъното на океана, са предвестник на хидротермални извори, които могат да бъдат горещи огнища на вълнуваща биологична активност. Но един извор е друга история и може да бъде малко по-тревожен.

Защото - за наше добро - водата в този резерват най-вероятно наистина трябва да остане там. Ако от разлома изтече твърде много, части от САЩ може да се окажат изложени на по-висок риск от буквално разтърсващ проблем.

Субдукционната зона Каскадия е голям разлом със статично приплъзване край бреговете на северозападната част на Тихия океан. Това е мястото, където две от тектоничните плочи, изграждащи земната кора, се срещат и се плъзгат една до друга. А резервът от вода, който извира от Оазиса на Пития, действа като смазка между тези две плочи.

"Зоната на мегаструктурния разлом е като маса за въздушен хокей", казва Соломон в съобщение за пресата. "Ако налягането на течността е високо, сякаш въздухът е включен, което означава, че има по-малко триене и двете плочи могат да се приплъзнат. Ако налягането е по-ниско, двете плочи ще се застопорят - тогава може да се натрупа напрежение."

И в това е проблемът. Ако напрежението започне да се натрупва, в крайна сметка то трябва да отиде някъде - системата трябва да се премести в нова позиция, което би предизвиквало земетресение, и то най-вероятно силно. Учените смятат, че освобождаването на напрежението в зоната на субдукция Каскадия може да предизвика земетресение с магнитуд 9 по скалата на Рихтер, което ще засегне много от жителите на северозападната част на САЩ.

Снимка: Unsplash

Виж още: Ядрото на Земята изглежда е обвито в странна древна структура