Акциите на Alphabet се понижиха в сряда след доклади, че промоционалните материали за новия чатбот с изкуствен интелект на компанията майка на Google съдържат неточна информация – добавяйки към опасенията, че конкурентът Microsoft може да разшири позициите си на пазара на търсачки с интересното си ново предложение, оборудвано с AI.

Акциите на Google паднаха с близо 8% до приблизително 99.40 долара в сряда – изтривайки повече от 100 милиарда долара пазарна стойност, включително почти 5% ръст във вторник, след като технологичният гигант обяви оборудвана с AI услуга, наречена Bard, за да се конкурира с популярния бот ChatGPT.

Сривът на акциите се влоши, след като Ройтерс съобщи в сряда сутринта, че реклама в Twitter за услугата, която генерира отговори на потребителски запитвания и дебютира пред ограничена група тестери, включва неточна информация.

Публикуваното в Twitter GIF изображение показва потребител, който пита Bard: „За какви нови открития от космическия телескоп „Джеймс Уеб“ (JWST) мога да кажа на моето 9-годишно дете?“ – на което услугата отговаря, казвайки, че телескопът „направи първите снимки на планета извън нашата Слънчева система“.

Въпреки твърдението на чатбота в рекламата, NASA съобщава, че първата снимка на планета извън Млечния път е направена от Very Large Telescope през 2004 г. – около 19 години преди телескопа „Джеймс Уеб“.

„Това подчертава значението на строгия процес на тестване: нещо, което започваме тази седмица“, каза говорител на Google в имейл до Forbes, отбелязвайки, че процесът на тестване ще комбинира външна обратна връзка със собственото вътрешно тестване на Alphabet, за да гарантира, че отговорите на Bard „отговарят на високата летва за качество, безопасност и обоснованост на информацията от реалния свят“.

В допълнение към потенциалните опасения Microsoft във вторник обяви, че ще пусне нова версия на своята търсачка Bing, използвайки същата технология, която е в основата на ChatGPT, за да помогне за информиране на потребителските заявки за търсене – ход, който според анализатора на Wedbush Дан Айвс трябва да „предизвика пазара на уеб търсене чрез увеличаване на пазарния им дял“.

Снимка: Unsplash

Виж още: Опасен експеримент с виртуална принуда кара ChatGPT да наруши собствените си правила