В понеделник Google пусна Bard: свой собствен AI чатбот, подобен на ChatGPT, докато надпреварата за разширяване на използването на изкуствен интелект преминава на по-висока скорост.

„Bard се стреми да съчетае широчината на световното знание със силата, интелигентността и креативността на нашите големи езикови модели“, написа в понеделник в Twitter главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай. „Той черпи информация от мрежата, за да предостави свежи, висококачествени отговори.“

Bard е отговорът на Google на стремглаво нарастващия интерес към чат ботовете с изкуствен интелект благодарение на ноемврийската версия на ChatGPT, която завладя въображението на милиони хора поради достъпните си отговори и лесния интерфейс. Bard, ChatGPT и друг чатбот с изкуствен интелект, разработен от китайския Baidu, представляват следващата стъпка в начина, по който взаимодействаме с изкуствения интелект и технологиите, потенциално променяйки всичко – от търсенето до образованието и работата. Тази седмица Microsoft бе домакин на събитие, на което компанията да обсъди собствената си интеграция на ChatGPT на OpenAI в своята търсачка Bing.

Google представи собствената си система като уникално позиционирана платформа. Силата зад Bard е езиковият модел на Google за приложения за диалог, известен още като LaMDA. Компанията заяви, че нейният нов изкуствен интелект ще използва информация в мрежата, за да създава нови отговори – творчески, подробни или понякога и двете – на въпроси.

Стана ясно, че целта в момента не е да монетизира Bard. Компанията не сподели подробности как това може да се случи в бъдеще. Говорителят на Google каза, че компанията иска здравословна онлайн екосистема и тъй като разработва инструменти за изкуствен интелект, изпращането на трафик от търсене към създателите и издателите на новини ще бъде приоритет.

Не очаквайте обаче Microsoft да стои на едно място. Във вторник главният изпълнителен директор на компанията Сатя Надела обяви „напредъка по няколко вълнуващи проекта“ на пресконференция в централата на компанията. Microsoft планира да интегрира ChatGPT в своята технология и представи „новия Bing“ като захранвана с изкуствен интелект търсачка.

Снимка: Unsplash

Виж още: Microsoft ще интегрира по-бърза версия на ChatGPT в търсачката Bing