Американски лекари направиха първата инжекция на доброволец в теста за експериментална ваксина за коронавирус. С внимателна манипулация в ръката на здрав доброволец учените дадоха старта на очаквания с трепет първи етап от проучването за ефикасността на ваксина за COVID19, разработена за рекордно време, след като новият вирус обхвана в пипалата си целия свят и Европа в частност.

Общо 45 доброволци ще получат по две ваксини в рамките на месец. За да се даде одобрение на продукта, ще са нужни между година и година и половина.

Ваксината е разработена от базираната в Масачузетс компания за биотехнологии Moderna. Няма опасност участниците да бъдат заразени от ваксините, защото те не съдържат самия коронавирус.  

Десетки групи учени по света се надпреварват да създадат ваксина с увеличаването на броя на заразените с COVID-19. По-важното е, че те опитват различни типове ваксини - такива, които са разработени от различни технологии и не само се произвеждат по-бързо от традиционните ваксини, но може да се окажат по-ефективни.

Някои учени дори се стремят към създаването на временни ваксини, като такива, които могат да предпазват хората за месец или два, докато бъде разработена по-дълготрайна защита.

Виж още: Как лесно да си направим дезинфектант

Тагове: